Sisu“ е понятие и начин на живот, които са вплетени

...
Sisu“ е понятие и начин на живот, които са вплетени
Коментари Харесай

Финландия е дом на най-щастливите хора в света – тяхната тайна е този 500-годишен начин на мислене

„ Sisu “ е разбиране и метод на живот, които са вплетени във финландската просвета от повече от 500 години.

То няма директен превод, само че е ориентирано към увереност и неотстъпчивост. Става дума за това да имаш смелостта да продължиш напред пред лицето на несгодите и съвсем невъзможните шансове.

В продължение на 6 следващи години Финландия заема първо място в класацията за най-щастлива страна в света. Sisu играе забележителна роля за нашето благоденствие и способността ни да поддържаме толкоз положителна и устойчива настройка.

Като лекар и специалист по логика на психиката и пионер в проучването на Sisu, Е.Елизабет Лахти е посветила кариерата си на това да учи хората по какъв начин да включат Sisu в живота си. Ето и най-хубавите ѝ препоръки:

1. Намерете цел отвън себе си

Според проучвания, можем да издържим доста повече, когато работим за нещо, което способства за света отвън нас.

За да събера данни от първа ръка за Sisu за моите докторантски проучвания, приключих 2400-километрова експедиция по тичане из Нова Зеландия. Посветих бягането си на повишение на осведомеността за насилието в фамилията. Всеки път, когато започвах да се усещам изморена или бях на ръба да се откажа, обръщането към тази по-голяма цел ми помагаше да продължа напред.

споделя Лахти

Когато поемате ново предизвикателство или се нуждаете от мощ, с цел да продължите, намерете по-голяма цел, с която да се свържете. Това може да бъде вашето семейство или другари, някой, който ви въодушевява, или идея, която е близка до сърцето ви.

2. Повишаване на устойчивостта посредством образование

Преди началото на бягането упражнявах съвсем всеки ден в продължение на 2 години. Обувах обувките си за тичане даже когато не желаех да го върша. Винаги го правех, без значение дали вали или грее слънце.

споделя още тя

Тренировките и подготовката улесняват преодоляването на вътрешното ни Sisu. Проучванията демонстрират, че тялото ни има скрити запаси, които естествено употребява, когато имаме най-голяма потребност от тях, тъй че колкото повече провокираме себе си, толкоз повече придобиваме привички, които укрепват устойчивостта ни.

3. Бъдете нежни към себе си и се свържете с природата

Случвало ми се е да мисля, че с цел да съумея, би трябвало да бъда строга към себе си, само че има ограничаване за това до каква степен можеш да стигнеш, в случай че не балансираш строгостта със състраданието. Веднъж се контузих по време на подготвителния си интервал. Бях бягала по 50 километра дневно в продължение на 12 поредни дни. Трябваше да се запитам дали да се откажа, или да се напъна още повече, само че се стопирах на трети вид: Оставих тялото си да се излекува. Дори и да забавя темпото, към момента можех да реализира задачата си от 2400 километра, като включих в тренировките си колоездене. И защото към този момент не се пробвах да съблюдавам стремглаво движение, по време на експедицията можех да прекарам повече време, оценявайки хубостта на пейзажа към мен.

заключава Лахти

Във Финландия разходките измежду природата са съществена част от културата. Тя оказва помощ в намирането на вътрешно успокоение и възприятие за благополучие, които ни служат в сложни моменти.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР