Системните дефекти на модела на управление у нас и на

...
Системните дефекти на модела на управление у нас и на
Коментари Харесай

Стратегическият съвет към президента: Липса на прозрачност, отговорност и съдебната власт доведоха до криза на държавността

Системните недостатъци на модела на ръководство у нас и на връзките сред страната и обществото могат да се решат единствено с дълбока промяна, която да овласти жителите и да наложи механизми за бистрота и за действителна управническа отговорност.
Това е един от изводите в разбор на Стратегическия съвет към президента, направен въз основата на публичното разискване при подготовката на Национален стратегически документ на България, показано на 6 август тази година от президента. Изводите са фокусирани върху аргументите за незадоволителните резултати в публичното развиване у нас, оповестиха от " Дондуков " 2. И втората част от плана за Национален стратегически документ, направен от Стратегическия съвет при президента, ще бъде подложен на публично разискване в уеб страницата на гражданската самодейност „ Ние, е-народът ”, както и в платформата на самодейността във Facebook. След публичния спор Стратегическият съвет ще предложи визия и нужни дейности за сполучливото развиване на България.
Според разбора, макар че по властта произтича от народа, българските жители на процедура нямат ефикасни принадлежности за присъединяване в ръководството и за надзор и влияние върху органите на властта и длъжностните лица.
 Съветникът на президента Иво Христов: Стратегическият съвет е опция на статуквото Съветникът на президента Иво Христов: Стратегическият съвет е опция на статуквото
Екипът на Стратегическия съвет е предназначен да бъде опция на статуквото. Това сподели Иво Христов, шеф на кабинета на президента и...
„ Границата на рационалната самостоятелност и управническа самостоятелност е премината по посока на властова недостижимост, а това значи, че в нарушаване на главните правила на демокрацията народът не е висш суверен “, обобщават от Стратегическия съвет.
„ На върха на страната би трябвало да се сътвори нов синтез от морал и подготвеност, а това изисква нова система за асортимент на елитите, функционираща под контрола на обществото “, се показва в документа на Стратегическият съвет, основан на разбор на положението на страната.
В текста се показва, че в направените до момента даже и добре написаните политики остават неосъществени. „ Причините би трябвало да търсим най-много в порочния метод на ръководство, който се отличава с непросветеност, корупция, корист с власт, липса на отчетност, неефикасен надзор и практическа безнаказаност “, обобщават от Стратегическия съвет. Отчита се, че наложеният и настойчиво защитаван недопустим метод на ръководство на страната се трансформира в затруднение за дълготрайното развиване на страната ни и за пълноценна европейска интеграция.
Като отрицателна последица е посочен продължаващият спад на доверието на българските жители към страната и нейните институции, достигнал сериозна фаза, изразена в всеобщите цивилен митинги против модела на ръководство.
Като недостатъци при действието на институциите и органите на обществената власт, които би трябвало да се трансформират, от показват взимането на управнически решения, които не се обосновават авансово с обществено оповестени причини. Пример за това е влошаващият се с години законодателен развой, който подценява категорично записани условия в Закона за нормативните актове, Конституцията и Правилниците за организацията и активността на Народното събрание.
 Стратегически съвет към Румен Радев ще изготвя разбори Стратегически съвет към Румен Радев ще изготвя разбори
Държавният глава Румен Радев основава със собствен декрет Стратегически съвет към президента на Републиката. Стратегическият съвет е консултат...
„ Не се съблюдава базисното демократично условие всеки орган на властта, всяка администрация и всяко длъжностно лице да се регистрира пред обществото за изразходваните средства и постигнатите резултати “, написа още в плана на Стратегическия съвет. Необходим е по-ефективен надзор и наказания за корупция и корист с власт, както и въвеждане на нови стандарти и ефикасни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност в духа на актуалните европейски практики.
„ Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от жителите, ще я упражнява по наложителни стандарти, ще се регистрира и ще носи действителна отговорност. В това отношение основни са функционалностите на правосъдната власт, само че и там се следят съществени проблеми, които са измежду главните аргументи за рецесията на държавността в България “, написа в изводите на Стратегическия съвет.
Като проблеми са набелязани неналичието на ясно позициониране на пълномощията на основния прокурор във функционалната рамка на прокуратурата, в това число при следствие по отношение на него; политическото въздействие в ръководството на правосъдната власт; затруднени благоприятни условия за публичен надзор върху дейностите на прокуратурата; неналичието на забележими резултати за превъзмогване на несъответствията при натовареността на магистратите, актуализиране на правосъдната карта, превъзмогване на кадровите дефицити в съдилищата и правосъдната администрация и отстояването на публичния интерес.
Налагат се и промени, свързани с механизмите на представителната народна власт, изборите, политическото посланичество. „ Органите, които би трябвало да наблюдават за недопускане и премахване на нарушаванията на изборните права на жителите, ползват двоен стандарт и постоянно прикриват тези нарушавания “, се показва в разбора. Като порочна процедура се показва кадровият асортимент в органите на властта и институциите, зависещ на партийни квоти, който води до тежки последствия за компетентността на администрацията.
Анализът демонстрира, че най-тежките ни проблеми са свързани на първо място със положението и вероятностите на човешкото благосъстояние (човешкия капацитет, човешкия и обществения капитал) на нацията. „ Още по-лошо е, че тези проблеми не просто са съществени, а съвсем всички се отличават с наклонност на утежняване и се укрепват взаимно “, написа още в текста.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР