Системна грешка е липсата на система за планинско спасяване. Това

...
Системна грешка е липсата на система за планинско спасяване. Това
Коментари Харесай

Спасител: 80 минути е планинска операция с хеликоптер, без него

Системна неточност е неналичието на система за планинско избавяне. Това е една от аргументите за многото жертви . Между 25 и 30% на случаите на хора, които се нуждаят от помощ в планината, могат да са с щастлив край, в случай че има хеликоптери . За час и 20 минути сме правили избавителна интервенция с хеликоптер, която без него би траяла 18 часа. Това сподели за Красимир Стоянов, инструктор по планинско избавяне.

По думите му казусът е политико-икономически - няма политическа воля да се купят хеликоптери. " До ден-днешен това е годно. Всяко ново държавно управление си слага за цел и шумно обявява основаване на въздушна незабавна помощ, само че това са единствено приказки.  В момента избавителната активност е същата като през 1950 година Да мъкнете телата по 12 часа из планината и в същото време да се обявява, че туризмът е приоритет... Ако знаете всичко това, по какъв начин ще дойдете у нас и ще ходите по планините ? Рискът е голям, никой осигурител не би го поел ", счита той.

Според него условията, заложени по поръчката за хеликоптерите, са били неизпълними. " Не виждам по какъв начин до края на 2023 година може да дойде машина, подготвена за летателна работа. 

Планински спасители от отряда в Сандански са взели участие в свалянето на двете тела от подножието на връх Вихрен преди броени дни.

Антон Костов разкрива, че акцията е била доста тежка , тъй като телата са били в доста мъчнопроходим терен. Трябваше да се употребяват котки, лед и паднали клони. 4,5 часа ходихме пешком до достигането на потърпевшите, с автомобил час и половина. Трябваше да носим телата на ръце, тъй като заради времето хеликоптер не пристигна. Беше рисково за всички спасители от района. Имаше заледени сектори с камъни, сняг и дървета ", спомня си той.

Според Кристиян Урумов не може 23 години да няма хеликоптер за планинско избавяне. " За към половин час би могъл да вземе потърпевшите и да ги откара в болница. Бяхме се успокоили, че ще има помощ от въздуха, само че сме привикнали да работим без такава, мобилизирахме се ", споделя той. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР