Системата за електронни направления технически е готова, но всякакви абсурдни

...
Системата за електронни направления технически е готова, но всякакви абсурдни
Коментари Харесай

Системата за е-направления е готова, но бюрокрацията я бави

Системата за електронни посоки механически е подготвена, само че всевъзможни неуместни бюрократични спънки я бавят. Това се разбра в последните 24 часа от каскада обвинявания, разменени сред главните настоящи лица в тази драма. Вчера в извънредно остро изявление шефът на сдружението на джипитата в София Георги Миндов упрекна " Информационно обслужване ", че не си прави работата. " На 6 ноември трябваше електронните посоки да проработят. Проблемът е софтуерен. Ние сме жертва на програмистите. Хората заплащат сега по 1 млн., тъй като някой не си прави работата в тая страна - работа, за която му се заплаща ", съобщи Миндов пред Би Ти Ви.

Час по-късно здравният министър проф. Костадин Ангелов разгласи, че електронното направление е готово, само че се чака анекс към Рамковия контракт, с цел да влезе в действие. Той обаче малко объркващо измести периода за въвеждането му дружно с прословутата електронна рецепта за края на годината. " Поели сме този ангажимент за края на годината и ще го осъществим ", съобщи министърът.

След Ангелов афектиран по тематиката се включи и ръководителят на борда на шефовете на " Информационно обслужване " Михаил Константинов. Той трансферира топката към полето на Министерство на здравеопазването, което трябвало да подаде няколко списъки, с цел да тръгне системата. " Тя е подготвена, само че чака още 6 списъки, които би трябвало да ни бъдат предоставени от Министерството на здравеопазването, с цел да бъдат включени в системата. Тези списъки са описи от медицински действия, от кодове и процедури. Или до края на този ден, или в границите на утрешния ден те ще бъдат включени в системата ", изясни през вчерашния ден Константинов.

Тази заран готовността на системата бе демонстрирана онлайн пред Би Ти Ви. Изпълнителният шеф на държавната компания Ивайло Трифонов съобщи, че програмистите й работят непрекъснато " да поддържат държавните управляващи и докторите на първа линия ". От демонстрацията се видя, че програмата, с която персоналният доктор ръководи практиката си, ще качва в националната осведомителна система всеки медицински документ на пациента, като генерира за него неповторим идентификационен номер. Така ще е задоволително пациентът единствено да заяви номера в съответната лаборатория или кабинет, за където е предопределено направлението, с цел да получи съответната здравна услуга.

Към момента към 50% от общопрактикуващите лекари работят с стратегии, чиито разработчици са интегрирали новата функционалност, а " Информационно обслужване " продължава да работи и с останалите софтуерни компании, с цел да могат всички лекари да издават електронни медицински документи, заяви Ивайло Трифонов.

Все още няма информация по кое време ще се подпише анексът към националния рамков контракт, та да тръгне електронното направление и на процедура. Възможно е обаче касата да изчаква мнението от Европейската комисия за типа на тестванията, които ще се признават публично. По последна информация то би трябвало да бъде оповестено до 18 ноември. В Европа към момента всеобщо формалният тест за COVID-19 е PCR пробата - той се употребява при всички ограничения за карантина и прочие Бързите антигенни проби обаче от ден на ден се възприемат като добра опция, по тази причина се чака обща позиция на европейските специалисти за тяхното признание, с която ще се съобрази и България. При такова решение антигенният тест ще стартира да служи за болничен, карантина и прочие

Сега позитивният резултат от бързия тест би трябвало да се удостовери и от PCR тест - другояче човек няма право на болничен от Национален осигурителен институт. От една страна това е двойно разкарване за пациента, от друга - потвърдителният тест все по-често се отхвърля от здравните управляващи. От трета страна, българските управляващи надали ще бързат да вкарат смяната, защото от началото на епидемията зорко пазят бюджета на Национален осигурителен институт да не се издъни от взрив на болнични за хора в карантина.

По отношение на типа на тестванията, които ще изписват джипитата, също има спор. Първоначално страната искаше да им позволи да издават посоки единствено за антигенни проби. После стартира да разисква въпреки всичко да им разреши да предписват PCR проби. Ако обаче тези проби публично се заменят с антигенни, може да се стигне до връщане към първичното предложение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР