Системата за автопилот на Tesla е причинила множество катастрофи. Оказва

...
Системата за автопилот на Tesla е причинила множество катастрофи. Оказва
Коментари Харесай

Катастрофалната „сметка“ на автопилота на Tesla расте

Системата за автопилот на Tesla е предизвикала голям брой произшествия. Оказва се, че те са даже повече.

Новоанализирани данни от Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата (NHTSA), за които оповестява Washington Post, разкриват, че софтуерът Autopilot на Tesla е взел участие допълнително смъртни случаи и пострадвания, в сравнение с се съобщаваше до момента. От 2019 година насам общо 17 смъртни случая и 736 катастрофи са свързани със системата Autopilot.

Въпреки че Tesla публично разказва Autopilot като „ система за автоматизация на шофирането от второ равнище, предопределена да поддържа и подкрепя лидера при осъществяване на задачата за ръководство “, последните данни демонстрират, че някои лица я третират като изцяло самостоятелна технология за шофиране, което води до трагични последствия.

Колкото и министърът на превоза Пийт Бутигиг да желае функционалностите за сигурност като автоматизираното прекъсване да са наложителни в колите, той изрази угриженост по отношение на подвеждащото название „ автопилот “, като акцентира нуждата водачите да държат ръцете си на кормилото и очите си на пътя.

При предходното издание на информация от NHTSA през юни 2022 година на „ Аутопилот “ бяха приписани единствено три смъртни случая. Най-новият разбор обаче демонстрира доста нарастване – 17 смъртни случая, 11 от които са настъпили от май 2022 година насам.

В отчета на Washington Post се акцентира, че внезапното увеличение на броя на злополуките съответствува с бързото разширение на софтуера „ Пълно самоуправление “ на Tesla, който в границите на една година е повишен от почти 12 000 автомобила до съвсем 400 000.

Tesla означи този крайъгълен камък в своята тримесечна актуализация за Q4 2022, като го дефинира като извънредно значимо достижение за компанията и отбелязване на еволюцията на автономността, задвижвана от изкуствен интелект.

От 2021 година NHTSA събира данни за катастрофи, свързани с технологиите за подкрепяне на лидера, и колите Tesla съставляват съвсем всички 807 катастрофи, свързани с автоматизацията, в набора от данни.

Продължаващото следствие на Службата за следствие на недостатъци на NHTSA включва към 830 000 автомобила, по-конкретно Tesla Model Y, Model X, Model S и Model 3 за интервала 2014-2022 година Експертите допускат, че последните произшествия могат да бъдат свързани с измененията, направени от Елон Мъск, като да вземем за пример премахването на радарните датчици от колите Tesla.

Въпреки че Калифорния към този момент утвърди самоуправляващите се коли на Mercedes-Benz, даже преди Tesla, следствията не престават и съществуват опасения по отношение на способността на Autopilot да открива неподвижни спешни коли.

От решаващо значение е Tesla и другите компании в бранша на самостоятелното шофиране да се оправят с проблемите на сигурността и да подсигуряват отговорно потребление на технологиите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР