Системата ще направи така, че шофьорите с повече инциденти да

...
Системата ще направи така, че шофьорите с повече инциденти да
Коментари Харесай

Изрядните шофьори ще плащат 25% по-евтина "Гражданска", а неизрядните 400% по-скъпа

Системата ще направи по този начин, че водачите с повече произшествия да заплащат по-скъпа застраховка, а крайната цел е посредством стопански тласъци да се понижат пътнотранспортните катастрофи

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Системата " бонус-малус " в България - най-сложната и най-отлаганата в света

Стартът на модела за възнаграждаване на изрядните водачи през цената на " Гражданска отговорност " ще се забави още поради доста разновидности
8 юни 2018
Карай деликатно или...

Системата бонус-малус, възнаграждаваща положителните водачи при сключването на наложителната лавица " Гражданска отговорност ", може да започва от 2018 година, само че в случай че не бъде калибрирана вярно, носи опасности за застрахователите
20 яну 2017
Дружество на EY ще прави системата бонус-малус за водачите в България

Новата система ще прави застраховката " Гражданска отговорност " по-евтина за водачите без катастрофи
30 дек 2016 Комисията за финансов контрол (КФН) одобри на първо четене план на наредбата, с която ще се вкара системата бонус-малус при подписване на наложителната застраховка " Гражданска отговорност ". Целта й е да подтиква водачите към по-отговорно шофиране и понижаване на случаите на пътя през стопански тласъци - отстъпка до 25% от базовата цена на застраховката или оскъпяване с до 400% за тези, които имат история с произшествия и пътни нарушавания. Проектът е оповестен на страницата на КФН за публично разискване в идващите 30 дни.

Темата е гореща, защото цените на наложителната лавица не престават да се покачват през тази година, а изрядните водачи заплащат толкоз, колкото и тези с доста нарушавания. Сред аргументите за растежа в цената на Гражданско отделение са увеличената банкова гаранция на България в Европейската система " Зелена карта ", както и нарасналите условия за платежоспособността на застрахователите. В същото време системата бонус-малус се бави към този момент повече от година - действително трябваше да бъде въведена при започване на 2017 година, само че по всичко проличава, че се отива към 2019 година Все отново напредъкът пристигна, откакто при започване на лятото методологията за системата беше направена (в 11 варианта) от гръцкото отделение на Ernst & Young, а КФН го съгласуваше с другите две виновни институции - Министерство на вътрешните работи и Министерството на превоза. Сега идва и препоръчаният заключителен вид.

Как ще работи системата

През годините една от главните спънки за въвеждане на системата беше е, че полицата " Гражданска отговорност " се подписва за автомобила, а не за лидера, което правеше мъчно измерването на персоналния риск на лидера. Сега от наредбата се схваща, че този проблем е отстранен и системата ще категоризира съгласно риска водачите, притежателите и самите коли в 20 класа. Седем от тях ще дават опция за бонуси (отстъпки от цената на застраховката, която може да е в размер на 75% до 90% от базовата премия), а 11 от класовете ще водят до малуси (надбавки върху базовата цена на застраховката, която прави цената от 110% до 400% от основната). Базовият клас е 8-ми и попадащите в него ще имат право да купят застраховката " Гражданска отговорност " на базовата й цена, избрана от определения осигурител.

Всеки регистриран случай ще оказва въздействие върху присъдения клас. Наредбата групира произшествия като превишаване на скоростта тук-там, където тя е лимитирана от разпоредбите, погрешно изпреварване или лишаване на преимущество, рискови маневри, неспазване на отдалеченост, хулиганско държание при ръководство на моторно транспортно средство, нанесени имуществени вреди, кражба на МПС, шофиране в нетрезво положение и след приложимост на опиати, породени телесни повреди и гибел на пътя.

За всяко от тях са избрани точки, които биват отнемани от системата, като да вземем за пример за неспазена отдалеченост или хулиганско държание се лишават 7 точки. Тези произшествия обаче ще би трябвало да са засечени от органите на реда, за което се регламентира и обмена на информация сред Министерство на вътрешните работи и Гаранционният фонд. Така застрахователите ще могат да получават информация за административно-наказателните постановления по Закона за придвижване по пътищата и влезлите в действие наказателни постановления.

Стимулът да караш без неточност

При въвеждане на системата всички притежатели на моторни транспортни средства и коли ще бъдат сложени в базовия клас и няма да получават нито нарастване, нито понижение на застрахователната награда. Референтният интервал, по отношение на който ще се дефинира дали едно лице заслужава
бонус или малус ще бъде една година. За случай ще се считат случаите, при които се е стигнало до погашение на обезщетение по застрахователно събитие, влизането в действие на наказателно разпореждане за административно нарушаване по отношение на разпоредбите за придвижване на пътя.

Лицата ще имат право да оспорват избрания им клас, като процедурата не ги освобождава от задължението да купят застраховка " Гражданска отговорност ". Регулацията съдържа механизми за ограничение на опциите за операции при прекачване на автомобила или преустановяване на регистрацията му. Моторните транспортни средства, благосъстоятелност на общините и страната, ще бъдат изключени от системата бонус-малус.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР