Системата на звездата е във вихъра си и ще остане

...
Системата на звездата е във вихъра си и ще остане
Коментари Харесай

Грета Гарбо: „Искам да бъда сама.“

Системата на звездата е във вихъра си и ще остане по този начин още три десетилетия. Актрисите не са актриси – те са кукли, изровени от разнообразни краища на страната (или чужбина), нормално са непривлекателни, само че фотогенични. Машината ги примамва с обещания за блестящ живот и ги поставя на конвейера. Коса, мигли, вежди, нос, устни, скули, зъби, крайници, ръце, уместно осветяване, скъпи тоалети, тонове грим и звездата е родена. Изключенията от това предписание в началните години са малко, само че даже те са изфабрикувани.

 грета гарбо
Getty Images

Така се ражда звездата на една от легендите на киното – Грета Лувиса Густафсон или просто Грета Гарбо.

Конвейерът не прости и на нея – диети, пластични намеси, без фрагменти в цялостен растеж, подобаващ оператор, който да покаже единствено хубава й страна. Но най-голяма роля в основаването на Грета Гарбо имат пиарите на MGM. Едва ли има друга актриса, чийто път да е дотам определян от машината на рекламата. Тя желае да играе. Нищо друго. Иска да влияе, да се опитва в огромните функции, които десетилетия преди нея играе Сара Бернар. Но всичко това си има цена. Отделът по реклама на филмовото студио бълва злословия за нея непрекъснато – с кой артист върви, какво прави, всичко. Това се отразява удобно на идния филм. И лека-полека я смазва.

Не можем да опишем Грета Гарбо. Може би никой не може. Тук приказваме за жена, която всеки приема по своя метод. Винаги можем да я вкараме в рамки като ослепително красива, нежна, съблазнителна, сексапилна, с луксозни сини очи, бездънен глас, само че същинското е друго за всеки един от нас. Не можеш да го схванеш, в случай че не си осведомени с историята й. С първите години в бедния стокхолмски квартал, с истерична майка и татко алкохолик, със самотата й, с любовта й към Моше и раздялата с него, с копнежа за окончателно отнетото персонално пространство. В множеството афери с мъже и с дами, в перфекционизма, който никой от нас не може да реализира. Грета Гарбо е океан, който можеш да опознаеш единствено в случай че се гмурнеш в него. Ако схванеш историята зад целулоидните фотоси, артикул на Системата на звездата.

 грета гарбо
Getty Images

Кариерата на Грета Гарбо завършва, когато тя е на 36 години. 17 години са минали откогато слиза на пристанището в Ню Йорк. Заснела е десетки филми, изиграла е функциите на Ана Кристи, Ана Каренина, Маргьорит Готие („ Дамата с камелиите “), Кралица Кристина, Мата Хари и редица други. Получава три номинации за Оскар, не печели нито един път. През 1956 година Става най-младата актриса удостоена с Оскар за изцяло творчество ( на 51 години), отхвърля да участва на церемонията.

Никога няма да разберем за какво тя ненадейно прекъсва кариерата си, откакто филмът „ Жена с две лица “ получава неприятни мнения от критиците и публиката. Фактът е, че след него Грета Гарбо стопира да бъде част от Системата на Холивуд. Точно като своята героиня в „ Гранд хотел “, Грузинская, която споделя: „ Искам да бъда сама “, по този начин прави и актрисата. Оттегля се изцяло от обществения живот. Заживява в Ню Йорк, в големия си апартамент. Инвестира парите си и умножава положението си, пътува, има връзки, за които никой не знае, носят се единствено клюки.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР