Сиса се прочу по света като гръцки Кристал мет. Всъщност

...
Сиса се прочу по света като гръцки Кристал мет. Всъщност
Коментари Харесай

Гърция в плен на дрогата Сиса


" Сиса " се прочу по света като " гръцки Кристал мет ". Всъщност става дума за разводнен метамфетамин - с хлор, алкохол или киселина от батерии. Последиците за консумиращите " Сиса " са съдбовни и забележими с просто око.

На улица " Аристотел " в Солун се издига паметникът на тогавашния гръцки министър председател Елефтериос Венизелос, който минава за " създател на модерна Гърция ". В сянката на статуята обаче няма и диря от елинистка национална горделивост: това е мястото, където се събират градските сиромаси - бедстващи алкохолици и наркомани, без непрекъснато жилище.

Местните хора знаят: това е и едно от централните места за пласирането на субстанцията, - гръцката версия на " Кристал мет ".
Редакцията предлага
" Сиса " не е гръцко изобретение

На една ръка разстояние е кабинетът на психиатъра Клеантис Гривас, специалист по зависимостите и наркоманиите - две тематики, които в Гърция са по-скоро табу. А град Солун е считан за изключително закостенял и затворен, що се отнася до деликатните въпроси. Затова и множеството локални настояват, че там проблеми с прословутата " Сиса " няма - това била атинска история.

Гривас посреща това с подигравка. Според него става дума за мит и безпричинно игнориране на казуса. А той стартира още от името: думата има арабски генезис и значи " шише " или " наргиле ". " Този етикет не ми харесва - това единствено основава комплициране. По-добре е да се каже както си е, че става дума за разводнен метамфетамин. " Това е най-точното. А разреждането се прави с всичко допустимо: хлор, алкохол, киселина от батерии. Това понижава цената: по улиците на Солун една доза върви по 2-3 евро.

Гривас опровергава и медийните изказвания, че " Сиса " е гръцко откритие: " Въпросът е къде се създава главната суровина, т.е. метамфетаминът ". А той се внася от чужбина, след което в Гърция единствено се разрежда в " гаражни " лаборатории.

На дъното

Потребителите на " Сиса " не се интересуват от тези детайлности. Нито пък от съдбовните последици от потреблението. Дрогата влияе бързо, само че и въздействието ѝ е кратковременно. Поради което подвластните от нея непрекъснато я търсят още веднъж и още веднъж - край паметника на Венизелос или пък по тъмните улички към гарата в квартал " Вардарис ". Това е регионът на проститутките, опиатите и огромната беднотия.

Страничните феномени на разредения метамфетамин водят до прибързано състаряване. Затова и хората, които употребяват " Сиса ", се открояват на фона на останалите наркомани или алкохолици: изпити лица, развалени зъби, изпосталели тела.

" Сиса " е последният етап, до който може да стигне един наркоман, изяснява Дамианос Дуцис. Самият той в продължение на години е бил подвластен от алкохола и опиатите, а в този момент управлява център за подкрепяне на подвластни в Солун. В него засегнатите могат да получат психическа помощ от хора, които са съумели да се освободят от зависимостите.

Потребителите на " Сиса " обаче съвсем не се обръщат към този център - множеството от дълго време са се отказали да се борят. " Хората, които употребяват " Сиса ", не са новаци в областта на опиатите ", споделя Дуцис. Преди това те са консумирали и марихуана, и хапчета, и алкохол. Мнозина са употребявали и хероин, само че към този момент не могат да си го разрешат. " Това са хора, които биха взели всичко, единствено и единствено да им подейства. Купуват каквото им се предложи на улицата. "

Държавата не поддържа задоволително засегнатите

Дуцис знае от личен опит каква е обстановката на подвластните в неговата страна: " Когато самият аз бях наркозависим, в един миг потърсих помощ. Бях при психиатри и в разнообразни институции, само че по този начин и не можах да намеря решение. " Обръщаше се внимание единствено на физическото отражение на зависимостта, само че не и на психическото.

През последните години бяха създадени голям брой благоприятни условия за терапия. В Гърция обаче страната държи монопола върху лекуването на зависимостите и не дава опция на частните начинания да се включат в системата с нови лечебни форми.

Политиците демонстрират интерес към тематиката най-много в границите на предизборни акции и фотосесии. Те обаче не се насочват към същността на казуса.

" Истински добра помощ не може да се откри. За разлика от Германия, в Гърция няма институции или фондации, които да се занимават с тази тематика ", споделя психиатърът Клеантис Гривас.

Към това се прибавя бюрократичният нрав, който е публикуван освен в областта на опазването на здравето, а в страната като цяло. " Ако в Гърция се потърси помощ в предопределените за това места, в множеството случаи тя няма да бъде получена, даже да я има. Тъй като на чиновниците просто не им се занимава с тази тематика. " А и в областта на опазването на здравето хората, които имат проблеми със зависимостите, се третират като хора второ качество.

" Политиците би трябвало да са наясно къде е същинският проблем. Ако подвластният човек се посреща само с предизвестие или подигравка, това не е решение. А в случай че му се каже - стой с опиатите или по-добре пий умерено, това демонстрира, че не се схваща защо в действителност става дума ", споделя Дамианос Дуцис. Той знае, че до момента в който същинските проблеми се премълчават, постоянно ще има място за вещества като " Сиса ".

***

Разгледайте нашата фотогалерия " Германия - татковина на опиатите? "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР