Сирни Заговезни е днес, денят е отреден за прошка, от

...
Сирни Заговезни е днес, денят е отреден за прошка, от
Коментари Харесай

Празникът на прошката е, на Сирни Заговезни пламват огньове за здраве и берекет

Сирни Заговезни е през днешния ден, денят е предназначен за амнистия, от на следващия ден стартира строгият Великденски пост. 

Празникът се празнува постоянно 7 седмици преди Великден. Денят стартира с посещение на по-възрастните близки и родственици, от които младите желаят и получават амнистия. Сирница се свързва най-много с обичая хамкане на халва, тук-там сменена с варено яйце, в националните традиции се приема и като преход от зимата към пролетта.

На масата ритуално се поставят риба, варени яйца, сирене, баница и бяла халва.

Характерни за деня и седмицата след този празник са кукерските игри, които гонят злите сили и правят обреди за изобилие. На доста места се палят огньове, които младите прескачат за здраве. Вярва се, че докъдето стига светлината на огъня, до такава степен ще има изобилие. 

Министерството на околната среда и Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) в страната припомнят, че нерегламентираното изгаряне на боклуци е нарушаване на Закона за ръководство на отпадъците. Кметовете и кметските наместници имат отговорността да подхващат ограничения за попречване изгарянето на гуми и други отпадъци  при отбелязване на празника.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР