Сирийските власти откриха 34 мъртви и 14 оцелели от лодка

...
Сирийските власти откриха 34 мъртви и 14 оцелели от лодка
Коментари Харесай

Сирия спаси лодка с бедстващи мигранти от Ливан

Сирийските управляващи откриха 34 мъртви и 14 оживели от лодка с мигранти покрай крайбрежния град Тартус, заяви " Ройтерс ".

Оцелели са разказали, че лодката е тръгнала от Северен Ливан преди дни. Хората на борда са били жители на няколко националности.  Издирвателните интервенции не престават при сложни условия заради бурното море и мощните ветрове.

Ливан претърпя скок в миграцията, провокиран от една от най-дълбоките стопански рецесии в света от 1850-та година насам. В допълнение към ливанците, доста от тези, които напущат на борда на мигрантски лодки, самите те към този момент са бежанци от Сирия и Палестина.
 Протестиращи в Ливан блокират пътища поради икономическия срив
Протестиращи в Ливан блокират пътища поради икономическия срив

Повече от три четвърти от популацията изпадна в беднотия

Десетки хора в северния ливански град Триполи организираха митинг по-рано в четвъртък, с цел да предупредят управляващите, че са изгубили връзка с лодка с мигранти с десетки на борда.

" Ройтерс " не може незабавно да удостовери дали това е същата лодка, упомената от сирийските управляващи.

Ливанската войска заяви в сряда, че е избавила 55 души на борда на една неизправна лодка в териториалните води на страната, която е изтеглила назад до брега.

През април лодка с мигранти, тръгнала от покрай Триполи, потъна по време на прихващане от ливанския флот край крайбрежията на страната. Около 80 ливански, сирийски и палестински мигранти са били на борда, от които към 40 са избавени, седем са доказани починали, а към 30 публично остават в неопределеност.

Броят на хората, които са напуснали или са се пробвали да изоставен Ливан по море, съвсем се е удвоил през 2021 година по отношение на 2020 година и още веднъж е повишен с повече от 70% през 2022 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година, сподели Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците пред Ройтерс по-рано този месец.

Основните представени аргументи включват " некадърност за оцеляване в Ливан заради влошаващата се икономическа обстановка " и " липса на достъп до съществени услуги и лимитирани благоприятни условия за работа ", се споделя в известието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР