Сирийските правителствени сили продължават настъплението си в Северозападна Сирия.В събота

...
Сирийските правителствени сили продължават настъплението си в Северозападна Сирия.В събота
Коментари Харесай

Сраженията в Идлиб продължават, въпреки призивите на ООН

Сирийските държавни сили не престават настъплението си в Северозападна Сирия.

В събота те влязоха в последната бунтовническа цитадела и възвърнаха контрола над редица села по южния ъгъл, оповестиха деятели и медии.

Това се случва макар апелите за съблюдаване на режима на преустановяване на огъня.

Проправителственият боен медиен център съобщи, че войските се борят с бунтовници, водени от обвързвана с Ал Каида формация.

Операцията към този момент се концентрира върху регионите в южния завършек на крепостта на бунтовниците, в равнините Габ и в провинция Хама.

Базираната във Англия Сирийска обсерватория за човешки права заяви, че военните са в провинция Хама.

Обсерваторията съобщи, че държавните сили в този момент управляват девет селища, в най-далечния южен ъгъл на крепостта на бунтовниците.

Един неназован сирийски офицер заяви, че контраофанзивата на бойците включва самоубийствени набези.

Свързаната с Ал Кайда формация Хаят Тахрир ал-Шам съобщи, че продължава да пуска ракети в селото и се бори с държавни войски другаде. Въздушните удари по села и градове в Идлиб не престават.

Борбата в региона, която стартира на 30 април, беше най-тежкото нарушаване на септемврийското преустановяване на огъня, подписано от Русия и Турция.

Членовете на Съвета за сигурност на Съединени американски щати приканиха за възобновяване на спокойствието.

Призоваваме всички страни да съблюдават интернационалното филантропично право и да пазят цивилното население, се споделя в изказване на 11 членове на съвета. Русия, Китай, Южна Африка и Индонезия не поддържаха изказването.

Над 150 000 души са били изселени от последната вълна на принуждение в анклава, в който живеят 3 милиона души и обгръща по-голямата част от провинция Идлиб и част от Хама в северозападния ъгъл на страната.

Световната стратегия по прехраната съобщи, че сраженията са принудили тя да прекрати даването на помощи на над 47 000 души. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР