Сирийските бунтовници постигнаха споразумение с руски офицери да предадат поетапно

...
Сирийските бунтовници постигнаха споразумение с руски офицери да предадат поетапно
Коментари Харесай

Бунтовници в Южна Сирия сдават оръжия след споразумение с руски военни

Сирийските бунтовници реализираха съглашение с съветски офицери да предадат поетапно оръжията си, като договорката наподобява предава контрола на южната провинция Дераа на режима в Дамаск, съобщи Ройтерс.

В същото време държавните сили си върнаха значимия граничен пункт с Йордания – Насиб, държан от бунтовниците три години, оповестиха държавни медии. Това станало вследствие на устремното нахлуване в размирен територии по продължение на границата и с въздушната поддръжката на съветската авиация.

Провинция Дераа обгръща множеството от регионите, държани от бунтовници в югозападната част на Сирия и една от последните им замъци. Президентът Башар Асад също така се стреми да си върне контрола върху региони в провинция Кунейтра на границата с окупираните от Израел Голански възвишения.

Напредъкът на държавните сили в Дераа при двуседмичната атака сложи огромна част от провинцията под контрола на режима, като принуди стотици хиляди да изоставен домовете си.

Според източници измежду бунтовниците постигнатото съглашение с посредничеството на Русия ще разреши на цивилните да се върнат по домовете си с съветски гаранции за сигурността им. Те се отнасят и за размирен бойци, искащи да разрешат казуса със своя статут с държавното управление – развой, който изисква някогашните бунтовници да одобряват да живеят под ръководството на Дамаск.

На тези, които не пожелаят това, ще бъде разрешено да отидат в цитадела на бунтовниците в Северозападна Сирия.

Договорено е и прекъсване на военните дейности от двете страни.
Споразумението предвиждало още разполагане на съветска военна полиция край йорданската граница. В него имало и уговорка за евакуиране на проправителствените милиции от няколко града в Южна Сирия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР