Сирия ще отвори отново посолството си в Тунис, след като

...
Сирия ще отвори отново посолството си в Тунис, след като
Коментари Харесай

Сирия и Тунис си „стиснаха ръцете“ отново

Сирия ще отвори още веднъж посолството си в Тунис, откакто северноафриканската страна заяви за назначението на нов дипломат в Дамаск , съобщи Асошиейтед прес, като се базира на сирийската държавна новинарска организация САНА.

Тунис стана следващата арабска страна, възстановила дипломатическите си връзки със Сирия напоследък. Много страни в района скъсаха връзките си с Дамаск преди едно десетилетие след експлоадирането на гражданската война в Сирия през 2011 година

Решението на президента на Тунис Каис Сайед да назначи нов дипломат бе утвърдено незабавно, а сирийското държавно управление отвърна със същото, оповестиха външните министерства и на двете страни в общо изказване, представено от САНА.

Това е най-новото развиване, което се вписва в районната наклонност на доближаване с разкъсваната от война страна, която се форсира след смъртоносното земетресение на 6 февруари в прилежаща Турция и възобновяване на дипломатическите връзки сред Саудитска Арабия и Иран с посредничеството на Китай, отбелязва АП.

Сирия бе мощно отбягвана от арабските държавни управления поради жестоките репресии на президента Башар Асад против протестиращи, а по-късно и против цивилни жители, по време на протеста, трансформирал се в революция.  Сривът в връзките приключи с изключването на Сирия от Арабската лига, а през 2012 година Тунис затвори посолството си в Дамаск. 

По-рано тази година Асад посети Оман и Обединените арабски емирства - страни, които подкрепяха митингите , а по-късно - и бунтовниците в Сирия. Съобщено бе, че сирийското държавно управление води договаряния със Саудитска Арабия за наново разкриване на посолства. 

Саудитска Арабия ще бъде хазаин на срещата на Арабската лига идващия месец, на която множеството страни се надяват участието на Сирия да бъде възобновено, сподели генералният секретар на организацията Ахмед Абул Гаит. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР