Сирия ще е председател на форум на Организацията на обединените

...
Сирия ще е председател на форум на Организацията на обединените
Коментари Харесай

Сирия ще е председател на форум на ООН за химическо и ядрено разоръжаване

Сирия ще е ръководител на конгрес на Организацията на обединените народи за нуклеарно и химическо разоръжаване другия месец, сочи уеб сайтът на представителството на организацията в Женева.

Конференцията за разоръжаването, чието последващо издание ще се организира в швейцарския град, се организира от 1979 година Обединява 65 страни и е договорила документи като Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия и конвенции, забраняващи химически и биологични оръжия.

Втората част на конференцията стартира на 14 май и ще продължи на 29 юни (първата завърши на 30 март). От 28 май - и до 24 юни - Сирия е страна ръководител съгласно институцията. Това значи, че посланикът на Сирия Хумас Аала ще оказва помощ за организацията на конференцията и оформянето на дневния ѝ ред, а и ще съставлява конференцията в връзката ѝ със страните участнички, Общото заседание и други органи на Организация на обединените нации и други интернационалните организации.

Председателството на конференцията е ротационно и е по азбучен ред. През 2011 година Северна Корея също има четиримесечен мандат макар напрежението с интернационалната общественост поради нуклеарната ѝ стратегия.

Неправителствената организация UNWatch, която следи работата на Организация на обединените нации, обаче предизвестява, че Дамаск ще заеме председателското място макар подозренията за химическа офанзива в град Дума, в до неотдавна следения от бунтовници анклав Източна Гута, за която опозицията упреква режима на президента Башар Асад.

Призиви за протест

Организацията за възбрана на химически оръжия (ОЗХО) занапред следва да проверява на терен дали въобще е имало офанзива и кой е виновен за нея. Западът и редица други страни обаче упрекват Асад за няколко офанзиви с токсичен газ, измежду които и миналогодишната в град Хан Шейхун, в провинция Идлиб. Това е и мнението, изразено в направен предходната година отчет на Съвмествия механизъм за следствие на Организация на обединените нации и ОЗХО.

Затова UNWatch изиска от Съединените щати, Европейския съюз и генералния секретар на Организация на обединените нации да стачкуват против председателството, а от западните посланици - да бойкотират конференцията (както направиха Съединени американски щати и Канада по време на иранското председателство през 2013 г.). Според деятелите, които считат да свикат проява преди форума, осъществените документирани закононарушения от Дамаск са " най-сериозните нарушавания на Конвенцията за химически оръжия в двайсетгодишната ѝ история ". Сирия подписа конвенцията през 2013 година

Правителството на Асад упорства, че последната офанзива е измислена от бунтовниците и запада, а Русия през вчерашния ден упрекна " Белите каски " - доброволческа филантропична организация, настояща в няколко точки на спор в Сирия (включително Източна Гута) - че са инсценирали химическото нахлуване.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1332)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР