Сириецът Атеф Хсара, който е единият от петимата задържани за

...
Сириецът Атеф Хсара, който е единият от петимата задържани за
Коментари Харесай

НЕОЧАКВАНА РАЗВРЪЗКА! Разложки зет е сред сирийците, арестувани за тероризъм!

Сириецът Атеф Хсара, който е единият от петимата арестувани за финансиране на тероризъм, е разложки шурей. Той живее в Разлог още от 90-те години в жилището на брачната половинка си в жк „ Саровица “.

Жилището е било едно от 50-те, за които Главна прокуратура разгласи, че са били претърсвани. Съседи споделиха, че апартаментът е претърсван рано сутринта в събота. Семейството от няколко дни не било в града. Хората споделиха още, че не са осведомени с какво се занимава Хсара. Дълги години е бил незает, преди известно време се занимавал с експорт на коли за Сирия. Пътувал доста, а от известно време бил почнал работа във Варна и постоянно отсъствал.

Съпругата му работи като акушерка в РО на МБАЛ – Разлог. Семейството има двама огромни синове, които живеят в София, занимавали се с отдаване на коли чартърен (Рентакар), имали и сервиз.

Хората споделиха, че са сюрпризирани от новината и даже не са предполагали, че мъжът се занимава с незаконни действия. Около новогодишните празници са били в дома си, само че от няколко дни били отвън Разлог, написа struma.bg.

Атеф Хсара и останалите от групата са с наложени от профилирания съд непрекъснати ограничения „ задържане под стража “. Срещу арестуваните са повдигнати две обвинявания. Групата е уличена в това, че е правила небанкови парични интервенции по метода “Хауала”, при който парите се оставят при медиатор в една страна и се взимат от втори човек в чужбина, а второто обвиняване е за подготовка на терористични офанзиви в непознати страни.

Специализираната прокуратура, взаимно с ДАНС и ГДБОП стартираха още в края на предходната седмица дейни процесуално-следствени дейности по следствие активност на група непознати жители по образуване и реализиране на територията на Република България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в изключително огромни размери по така наречен способ „ Хавала “ в границите на интернационална проведена незаконна група. Акцията бе извършена на територията на градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч.

Още в петък Главна прокуратура разгласи, че по искане на Специализираната прокуратура, Специализираният углавен съд е издал 126 позволения за осъществяване на претършуване и изземване в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При изискванията на необходимост, като единствена опция за събиране на доказателства са осъществени 7 претърсвания и изземвания. В хода на следствието са конфискувани документи, пари, към 32 000 евро, и други движимости. Първоначално са арестувани 43 лица за период до 24 часа по реда на ЗМВР. След осъществен разбор на събраните доказателства Специализираната прокуратура остави в ареста шестима от арестуваните, всички с постановена от през вчерашния ден непрекъсната мярка „ задържане под стража “.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР