Сиренето крема е хем вкусно, хем лесно влиза в употреба,

...
Сиренето крема е хем вкусно, хем лесно влиза в употреба,
Коментари Харесай

Отидох в Родопите на квартира, а хазайнът ми даде рецептата за най-вкусното домашно крема сирене. Супер вкусотия

Сиренето крема е хем вкусно, хем елементарно влиза в приложимост, хем е и потребно. Освен това е уместно за ядене върху филийка когато и да е, а в случай че приготвим с него чийзкейк, се получава неповторима текстура – свежа и вкусна, както и идеално комбиниране с плодовете. По времето на социализма по магазините имаше единствено една марка българско крема сирене, само че усетът му беше просто съвършен. Сега – типове бол, само че нещо все ни убягва от тогавашния млечен артикул, в действителност създаден по БДС. При последната ни фамилна почивка в приказните Родопи, един ден забелязахме хазяинът чичо Добри да се суети из спретнатата си кухня.

Оказа се, че той самичък си подготвя домашно крема сирене. Наблюдавах го какво тъкмо прави, само че най-хубавото е, че индивидът показа с удоволствие своята звездна рецепта с нас.
Оттогава у дома си го подготвяме непрекъснато, като единственият минус, открит до момента е, че свършва по-бързо, в сравнение с ни се желае. Ето и чудесната родопска рецепта за домашно крема сирене.
Необходими артикули: 3 литра прясно мляко (хубаво е да е домашно или най-малко да е закупено от нароилите се в последно време по огромните градове фирмени млекарници); 3 супени лъжици кисело мляко; 3 чаени лъжички сол; 15 капки квас за сирене (количествата в рецептата могат да се преизчисляват, само че златното предписание е 5 капки квас за сирене на 1 литър прясно мляко).

Начин на подготвяне:  Сварете прясното мляко, подсолено със солта и го оставете да изстива. Когато температурата падне до 37-38 градуса, прибавете маята за сирене в киселото мляко и разбъркайте хубаво.След това прибавете киселото към прясното мляко и още веднъж разбъркайте добре. Оставете го да почине за 5-6 часа. Изсипете млякото в тензух и го оставете да се отцеди. Добър способ е да поставите тензуха в панерче с дупки, а от горната страна да поставите тежест. За изработката на домашното крема сирене можете да употребявате краве, овче или козе мляко, както и примес от някои от изброените. Опитайте и няма да сгрешите, ще се чувствате, все едно сте в Родопите целогодишно, няма такава вкусотия!

А ето и една мързелива рецепта за домашно кисело мляко:

Получаването на същински успешно кисело мляко се случва: в случай че имате положително прясно мляко и хубава закваска. Лично аз съм подквасвала с купено пастьоризирано мляко, само че нормално залагам на домашно сурово мляко от сигурен източник. За закваска употребявам купено мляко, чийто усет одобрявам. Купувам 5 литра прясно сурово мляко, сварявам го по метода на баба. След като го смъквам от котлона и го поставям на студена водна баня за 10 минути дружно с кофичката кисело мляко, което съм избрала за заквасване, с цел да са с идентична температура. На пипане тенджерата би трябвало да е малко по-топла от ръката ви. Изваждам тенджерата от водата, изсипвам вътре половината наличие на кофичката и разбърниквам добре. Връщам тенджерата на котлона където съм го варила. След към 1-2 часа, в случай че тенджерата при досег е почнала да изстива – поставям котлона на степен 1 за към 15 минути, след което изключвам.

През лятото не ми се постанова да включвам котлон, защото температурата в стаята е към 25 градуса, което е изцяло задоволително, за се получи киселото мляко. В случай, че млякото в границите на 3-4 часа още не е стегнало отново слагате котлона на степен 1 за 15 минути и изключвате. Изчаквате да изстине изцяло и прибирате тенджерата с капака в хладилника. Така цялото семейство ще се радва на кисело мляко за най-малко 1 седмица. Евтино, вкусно, здравословно и елементарно за подготвяне.

Добре е да обърнете внимание на някои дребни хитрини при приготвянето на кисело мляко:

– избирайте купено кисело мляко с живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus
– температурата на млякото при заквасване и количеството на закваска дават отражение върху крайния усет: кисел, в случай че добавите закваската в по-топло мляко и по-сладък, в случай че я сложите при по-ниска температура.
– изберете тенджера от неръждаема стомана, защото в нея ще съхранявате киселото мляко за дълго време!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР