Синьото е любимият цвят на мнозина: обличаме се в синьо,

...
Синьото е любимият цвят на мнозина: обличаме се в синьо,
Коментари Харесай

Защо не обичаме сини храни

Синьото е обичаният цвят на мнозина: обличаме се в синьо, харесваме сини пространства, сини са небето и морето. Но не обичаме да ядем храни в синьо. Защо това е по този начин? Ето какво пише .

Независимо от всички културни разлики, синьото е най-предпочитаният цвят в света, следван от аленото и зеленото. Това демонстрират постоянни допитвания в Европа, Америка и Азия. Дори в Китай, където по традиция считат, че аленото и жълтото са цветовете, които носят благополучие, синьото също се радва на огромна известност. 

Синият цвят се асоциира с небето или морето, той излъчва успокоение, улегналост, блян. Някои нюанси на синьото се възприемат като студени, приписва им се даже болкоуспокояващо влияние. Мебели в синьо наподобяват елегантно, а пространства, боядисани в този цвят, наподобяват по-просторни.

Сини асоциации

Въпреки това индивидът интуитивно заобикаля сини храни. Да, в действителност, мнозина от нас обичат боровинките, сините сливи или тъмносиньото грозде. Но ако  се вгледаме по-добре в тях, ще видим, че те са по-скоро виолетови или червеникаво-сини.

Ние заобикаляме синята храна, тъй като в природата прекомерно рядко се срещат в действителност сини хранителни артикули. Синьото оцветяване се свързва в съзнанието ни с заплаха от нетърпимост или отравяне. Мухълът, да вземем за пример, е наследник или синьо-зелен, а някои отровни гъби се оцветяват в синьо или виолетово, когато ги откъснеш.

Психиатърът Карл Густав Юнг споделя, че „ цветовете са майчиният език на подсъзнанието “. Те ни служат като ориентир в всекидневието, те провокират спонтанни рефлекси. Червеното да вземем за пример се възприема като сигнал за заплаха или предизвестие, то неумишлено подтиква нашето внимание. Обичаме да похапваме червени плодове и зеленчуци, тъй като съвсем автоматизирано ги считаме за зрели и сладки. Сини храни обаче съвсем няма, заради това интуитивно страним от тях, тъй като ги считаме за рискови.

Нашето омерзение към сините храни е частично генетично кодирано, само че въпреки всичко е на първо място вторично добито. Различни опити демонстрират, че децата реагират доста по-открито на храни с невероятен или наследник цвят – да вземем за пример сладолед, обагрен в синьо, бонбони и други сладкиши, тъй като те разсънват любознанието им, а и тъй като познанията им за храните към момента не са задоволително затвърдени. 

Ако желаете да отслабнете

Синьото обаче има и позитивни резултати. Още през 1970-те години учени са разкрили, че синият цвят убива апетита. Хората, намирали се в пространства, осветени в синьо, консумирали доста по-малко храна от останалите. Затова се предлага на хора, които желаят да отслабнат, да се хранят върху синя завивка за маса, да употребяват сини чинии или принадлежности, или пък да го вършат на синьо осветяване.
  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР