Синята светлина от телевизора, лаптопа и мобилния телефон може да

...
Синята светлина от телевизора, лаптопа и мобилния телефон може да
Коментари Харесай

Синята светлина от телевизори и телефони ускорява стареенето

Синята светлина от тв приемника, преносимия компютър и мобилния телефон може да промени клетъчната конструкция и по този метод да форсира процеса на стареене , заяви Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на американски учени.

" Прекомерното излагане на синя светлина от всекидневно употребявани устройства може да има гибелен резултат върху разнообразни кафези в тялото - от кожни и мастни до сензорни неврони - споделя доктор Ядвига Гибултович, началник на екипа от университета на Орегон. " Изследването ни демонстрира, че избягването на прекалено облъчване може да е добра тактика срещу стареене ", прибавя тя.

От предходно проучване на университета е известно, че когато винарките са изложени на светлина, се задействат гени, защитаващи ги от напрежението , и тези, които са непрекъснато на мрачно, живеят по-дълго.

За да схванат за какво високоенергийната синя светлина е виновна за ускорение на стареенето при винарките, учените са сравнили равнищата на метаболити, когато са ги излагали на синя светлина в продължение на две седмици, с индикаторите на такива, стояли единствено на мрачно.  

Резултатите демонстрират, че излагането на синя светлина провокира съществени разлики в равнищата на метаболитите - доста значими за вярното действие на клетките химикали. Нивата на метаболита сукцинат се усилват, само че на глутамата понижават.

" Сукцинатът е доста значим за произвеждане на гориво за действието и растежа на всяка клетка. Високите му индикатори след излагане на синя светлина могат да бъдат съпоставени с това бензин да има в колонката, само че не и в автомобила ", изяснява Гибултович.

" Друг стеснителен резултат е, че молекули, отговарящи за връзка сред невроните - като глутамат, са на най-ниско равнище след излагане на синя светлина ", прибавя Гибултович.

Тези промени приказват, че клетките работят на равнище под оптималното , което може да провокира преждевременната им гибел.

Учените плануват да изследват резултата на синята светлина и с човешки кафези.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР