Синя корица, 450 страници, цена от около 8,50 евро -

...
Синя корица, 450 страници, цена от около 8,50 евро -
Коментари Харесай

Кремълската пропаганда влезе в учебниците по история

Синя корица, 450 страници, цена от към 8,50 евро - по този начин наподобява новият учебник по история на Русия от 1945 година до 21 век, по който ще учат всички единайсети класове в страната. Лично президентът Владимир Путин е настоял да отпадне досегашната процедура да се избира сред разнообразни учебници, отбелязва АРД.

Промяната е толкоз значима за Кремъл, че преди няколко дни новите учебници бяха показани публично от съветския министър на образованието Сергей Кравцов и някогашния културен министър и сегашен президентски консултант Владимир Медински. Той е и един от съавторите на учебника.

Назад към Съветския съюз?

" Този учебник съдържа през цялото време до самия край хрумвания, които ясно, поредно и премислено се приближават до тези на сегашната държавна власт ", споделя по отношение на новото издание историчката Тамара Ейделман.

Руската експанзия против Украйна попада в учебника като " специфична военна интервенция " Снимка: Yuri Kadobnov/AFP

В рецензията си за учебника в своя YouTube канал тя написа, че още от първата страница на учебника ни се усмихва Юрий Гагарин - при започване на главата " Въведение в историята на Съюз на съветските социалистически републики от 1945 година ". Там първият човек, летял в космоса, е показан като " знак на благосъстоянието на Съветския съюз ".

Пак там откриваме и откъс от Путин, съгласно който " разпадът на Съветския съюз е най-голямата геополитическа злополука на века ". Изводът не е дефиниран, само че все пак е явен съгласно Ейделман: назад към Съюз на съветските социалистически републики. 

Версията на Кремъл за войната в Украйна

Трийсет и седма глава на учебника е наречена " Русия през днешния ден - специфичната военна интервенция ", каквото е формалното определение за войната в Украйна. Основният въпрос в тази глава е за причините, принудили Русия да стартира тази специална военна интервенция.

" Естествено на първо време се изяснява, че Хрушчов е предал Крим в цялостно несъгласие с всички закони ", разяснява Ейделман, представена от АРД. Но въобще не е обяснено кои закони се имат поради. " След това в Украйна се състоя държавен прелом ", а Западът стартира да финансира русофобията против една извънредно миролюбива Русия, внушава учебникът. 

Украйна в НАТО - " завършек на цивилизацията "

Освен това учениците имат опция да научат за натиска на Съединени американски щати по отношение на Русия, за фикс концепцията на Запада да дестабилизира Русия, за укрепващия неонацизъм в Украйна. Присъединяването на Украйна към НАТО се показва като евентуален завършек на цивилизацията, заради което не би трябвало да бъде позволено.

С нов учебник по история следващата година ще се снабдят и по-малките ученициСнимка: Alexander Reka/Tass/IMAGO

В учебника може да се прочете и това: " В Украйна са били построени американски биолаборатории, които работят в най-дълбока секретност. Киев изрази желанието си да се снабди с нуклеарно оръжие ". Учебното пособиепредлага също и цялата тирада на Путин от 24 февруари 2022 година - денят, в който той стартира нападателната си война против Украйна. До нея може да се стигне чрез QR-код, осведоми АРД.

Да се готвят и други класове

Санкциите против Русия също са тематика в учебника. А обръщението към учениците е непосредствено: " В историята такива неповторими времена не са постоянно събитие. След изтеглянето на задграничните вложители пред вас са отворени доста пазари. Има фантастични благоприятни условия за кариера в стопанската система и за личен стартъп. Не пропускайте тези шансове. Днес Русия в действителност е страна на опциите ".

А работата продължава: за първия образователен ден след една година би трябвало да бъдат подготвени главните учебници по история за учениците от пети до девети клас, осведоми АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР