Синоптиците предупредиха още вчера за очаквани бурни пориви на вятъра

...
Синоптиците предупредиха още вчера за очаквани бурни пориви на вятъра
Коментари Харесай

Циклон донесе първия сняг у нас със студ и силен вятър, създаде и пътни проблеми



Синоптиците предизвестиха още през вчерашния ден за предстоящи бурни пориви напразно със скорост повече от 80 км/час,  предпоставка за образуването на виелици. В крайните североизточни региони на България са вероятни и ураганни ветрове.

От Пътната организация пък посъветваха да се потегля на път единствено с готови за зимни условия коли и да се кара деликатно.

Въпреки това предизвестие още сутринта имаше проблеми поради неподготвени за зимни условия водачи, които затрудних работата на снегопочистващите машини в Монтанско. Тирове закъсаха на основни пътни артерии, което докара до образуването на колони. Към обед обаче ситуацията се възстановява. 27 снегорина са почиствали в Монтанско в утринните часове, оповестиха от АПИ.

От там показват и че се оказва подпомагане на закъсалите, както и че две машини обезпечават проходимостта по пътя през прохода " Петрохан ". 

Снегорин и кола са се блъснали леко . При случая няма потърпевши. 

В равнинната част на област Монтана снежната завивка е сред пет и 10 сантиметра, а в планинската - сред 15 и 30 сантиметра. Пътят през прохода Петрохан в Стара планина , който свързва областите Монтана и Видин със София, е измит и опесъчен и е пристъпен.

За миг тази заран е бил блокиран околовръстния път на Монтана, по който имало закъсали тежкотоварни камиони, движели се с летни гуми. На място е изпратена профилирана техника на пожарната и към 10:15 часа те са изтеглени и пътят е освободен.

От метеорологичната станция в Монтана оповестиха за Българска телеграфна агенция, че от 16:00 часа през вчерашния ден до 8:00 часа през днешния ден в района са паднали обилни количества дъжд и сняг. В планинското село Говежда са измерени 55 литра на квадратен метър, в Монтана - 37 л/кв.м., във Вършец - 41 л/кв.м, в Берковица - 41 л/кв.м., в село Василовци в община Брусарци - 46 л/кв.м. и така нататък

Oграничено е придвижването за тежкотоварни коли над 12 тона по републиканската пътна мрежа в област Монтана, както и пътя Видин - Монтана в посока Монтана, и през Троянския проход поради снеговалежа.

Временно трафикът се реализира единствено в дейната лента при 34-тия километър в посока Варна на автомагистрала " Хемус " поради пътен случай .

Поради същата причина е в двете посоки придвижването в едната лента по пътя Перник - Кюстендил в региона на Радомир.

Първият сняг в Монтанско
Снимка: БТА

 

В София първите обработки със смеси против замръзване стартира още преди обед. От 10:30 часа се прави обработка на стръмни сектори в кв. " Бояна ", регион Витоша, а по-късно и в кв. " Горна баня ", регион Овча купел. Рано тази заран са опесъчени и пътищата в Природен парк " Витоша " - кв. " Драгалевци " - хижа " Алеко " и кв. " Бояна " - Златните мостове, оповестиха от Столичната община. 



Към момента на 56 местостоянки в разнообразни региони на града са ситуирани 115 снегопочистващи машини, които са в подготвеност за осъществяване на обработки на улици и булеварди. В този час градският превоз се движи на всички места и извършва нормалните си направления. Екипите на Столичния инспекторат наблюдават ситуацията и управляват работата на почистващите компании.

Общо 10 спешни екипа на Столичната община са на терен, правят обходи на пътната инфраструктура. Проверяват се речните корита и язовирите от екипи на " Околна среда ". Наблюдава се леко повишаване на равнищата, само че реките текат в коритата си и няма заплаха от разливи.

По-рано през днешния ден кметът на столицата Васил Терзиев сподели, че са направени редица срещи, както с Инспектората, по този начин и със работа " Аварийна помощ и предварителна защита ", КАТ и компаниите по почистването, с цел да се подсигурява, че идният сериозен снеговалеж няма да затрудни града. Средствата за зимното разчистване също са обезпечени.

В София първите обработки със смеси против замръзване стартира още преди обед
Снимка: БТА

Двама души са починали, а 36 - ранени при произшествия в страната през последното денонощие , оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Станали са 27 тежки пътнотранспортни катастрофи. От началото на месеца при 468 произшествия за починали 31 души, а ранените са 603-ма.

От началото на годината живота си изгубили 483 индивида, а потърпевшите са 8239. Станали са 6312 пътнотранспортни катастрофи. В София са станали едно тежко и 27 леки катастрофи, при които е ранен един човек. 

Интензивен е трафикът за товарни коли на излаз на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с Румъния, Сърбия и Турция , оповестиха на уеб страницата си от Главна дирекция " Гранична полиция " (информацията е настояща към 6:00 часа тази сутрин).

По границата с Румъния трафикът е натоварен на пунктовете " Видин ", " Кардам ", " Оряхово ", " Дуранкулак " и " Никопол " за товарни коли на излаз. По информация на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), прекосяването в сектор от моста при Граничен контролно-пропусквателен пункт " Русе " се реализира в една лента заради ремонтни действия. Участъкът е сигнализиран краткотрайно с пътни знаци, придвижването се контролира. Преминаването през взаимните гранични пунктове " Кайнарджа " / " Липница " и " Крушари " / " Добромир " се реализира според контрактуваното работно време от 8:00 до 20:00 часа.

Трафикът е естествен на всички Граничен контролно-пропусквателен пункт по границата с Гърция. От " Гранична полиция " предлагат на жителите, които пътуват към и от Гърция през почивните дни, да употребяват за прекосяване с изключение на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата " и " Маказа ", и останалите пунктове на българо-гръцката граница - " Илинден ", " Златоград ", " Ивайловград " и " Капитан Петко челник ".

През гранични пунктове " Маказа ", " Златоград " и " Ивайловград " могат да минават единствено леки коли и микробуси.

Трафикът е натоварен на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " по границата със Сърбия за товарни коли на излаз. На Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " се правят строително-монтажни действия, които постановат краткотрайно свиване на пътните платна и метаморфоза на придвижването на преминаващите транспортни средства. През празничните дни пътуващите с леки коли следва да имат поради, че краткотрайната организация на придвижването преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за прекосяване.

По границата с Република Северна Македония трафикът е естествен на всички Граничен контролно-пропусквателен пункт. На пункт " Станке Лисичково " се правят строително-монтажни работи, по отношение на които прекосяването през граничния пункт е допустимо при съблюдаване на ограниченията за краткотрайна организация на придвижването.

По границата с Турция трафикът е натоварен на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " за товарни коли на излаз.

Не са подобаващи изискванията за туризъм в планините , оповестиха от Планинската избавителна работа (ПСС). Времето е мъгливо, вали дъжд, преминаващ в сняг от сутринта. Очакванията са за заледявания и да се образува снежна завивка.

През последното денонощие, за благополучие, няма произшествия с туристи.

Над планините ще бъде облачно със обилни превалявания, които и в ниските елементи ще преминат в сняг, оповестиха по-рано от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще духа плевел югозападен вятър, който на първо време в ниските елементи ще се ориентира от север-северозапад. Ще има снежни виелици, по проходите ще се образуват преспи и навявания. Поради изобилните снеговалежи видимостта ще бъде мощно понижена. Температурите ще се намаляват и към 14:00 часа на височина 1200 метра ще бъде към 3°, на 2000 метра - към минус 1°.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР