Сингапур ще декриминализира секса между мъже, но няма планове да

...
Сингапур ще декриминализира секса между мъже, но няма планове да
Коментари Харесай

В Сингапур сексът между мъже вече няма да е престъпление

Сингапур ще декриминализира секса сред мъже, само че няма проекти да трансформира законовата формулировка на брака като акт сред мъж и жена, сподели в неделя министър председателят Лий Сиен Лонг, съобщи " Ройтерс ".

ЛГБТИ групите приветстваха решението на Лий да анулира раздел 377A от наказателния кодекс, закон от колониалната ера, който криминализира секса сред мъже, само че също по този начин показаха угриженост, че изключването на еднополовите бракове ще помогне за увековечаване на дискриминирането.

В годишната си тирада на националния протест Лий сподели, че сингапурското общество, изключително младежите в града-държава, стартират да одобряват от ден на ден гейовете. " Вярвам, че това е вярното нещо и нещо, което множеството сингапурци в този момент ще одобряват ", сподели той.

Не беше ясно по кое време тъкмо раздел 377A ще бъде анулиран.

Сингапур става следващата азиатска страна, която се придвижва към преустановяване на дискриминирането против членовете на LGBTQ общността. През 2018 година висшият съд на Индия анулира възбраната на еднополовия секс от колониалната ера, до момента в който Тайланд неотдавна се приближи до легализирането на еднополовите съюзи.
Съгласно раздел 377A на Сингапур нарушителите могат да бъдат наказани на затвор до две години според закона, само че сега той не се ползва интензивно. Не са известни присъди за секс сред възрастни мъже по единодушие от десетилетия, а законът не включва секс сред дами, написа " Ройтерс ".
Групи на лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и куиър (ЛГБТК) насочиха голям брой правни провокации в опит да анулират закона, само че нито едно не съумя. В неделя няколко групи за отбрана на правата на ЛГБТК споделиха в взаимно изказване, че са " облекчени " от известието на Лий. " За всички, които са претърпели типовете тормоз, отменяне и тормоз, позволени от този закон, анулацията най-сетне ни разрешава да стартираме процеса на излекуване. За тези, които копнеят за по-равен и приобщаващ Сингапур, анулацията значи, че смяната в действителност е допустима. "

През февруари най-високата правосъдна инстанция в Сингапур постанови, че защото законът не се ползва, той не нарушава конституционните права, както твърдяха ищците, и удостовери, че законът не може да се употребява за гонене на мъже, които вършат гей секс. Някои религиозни групи, в това число мюсюлмани, католици и някои протестанти, не престават да се съпротивляват на всяка анулация на закона, сподели Лий.

 Лий Сиен Лонг
© Reuters

Лий Сиен Лонг

Съюз от над 80 църкви изрази мощно отчаяние в неделя от решението на държавното управление. " Отмяната е извънредно тъпо решение, което ще има надълбоко влияние върху културата, в която ще живеят нашите деца и бъдещите генерации сингапурци ", се споделя в известието.

Сингапур е мултирасово и мултирелигиозно общество от 5.5 млн., от които към 16% са мюсюлмани, а измежду по-големите общности са будистите и християните. Има най-вече етническо китайско население със обилни малайски и индийски малцинства, съгласно преброяването от 2020 година

Подчертавайки продължаващата поддръжка на своето държавно управление за обичайното определение за брак, Лий сподели: " Ние имаме вяра, че бракът би трябвало да бъде сред мъж и жена, че децата би трябвало да се отглеждат в такива фамилии, че обичайното семейство би трябвало да образува главния конструктивен детайл на обществото. " Сингапур ще " отбрани определението за брак от конституционно оборване в съдилищата ", сподели той. " Това ще ни помогне да отменим раздел 377A по следен и деликатно премислен метод. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР