„Синдикатите и левите партии са двете лица на хората на

...
„Синдикатите и левите партии са двете лица на хората на
Коментари Харесай

Станишев плаши след евроизборите да наложи по-високи данъци на Фейсбук, Гугъл и Амазон

„ Синдикатите и левите партии са двете лица на хората на труда. Тази връзка продължава да бъде настояща и през днешния ден, и ни задължава да работим дружно, с цел да запазим обществения образ на Европейски Съюз и да отстояваме ползите на служащите в един бързо изменящ се свят “. Това съобщи президентът на ПЕС в послание пред повече от 100 национални профсъюзни организации и Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членуват над 45 млн. европейски служащи. Станишев удостовери ангажираността на ПЕС да продължи взаимната си работа с европейските синдикати, които остават с водеща роля за отстояването на правата на служащите пред работодателите и държавните институции.

„ Глобализацията, демографските провокации, темповете на софтуерно развиване, измененията в климата – това е единствено част от многото фактори, които имат съществено отражение върху обществената отбрана, работните места и обществото ни като цяло. Мнозина мислят, че щом икономическата рецесия към този момент е зад тила ни, нещата ще се оправят от единствено себе си. Фактите обаче, сочат друго – задълбочаващи се неравенства, от ден на ден „ работещи небогати “, т.е. хора, които имат някаква работа, само че не получават почтено заплащане за труда си, а вместо това колкото да свързват двата края, не могат да си разрешат отопление и други сметки, не могат да си разрешат да изпратят децата си на учебно заведение и така нататък В Европа, в XXI век, това е срамно. Би било историческа неточност да пренебрегнем утежняването на социално-икономическото състояние в Европа вследствие на годините на бюджетни ограничавания, наложени от десните “, безапелационен беше Станишев.

„ Благодарения на взаимните ни начинания с европейските синдикати за тъждество, обществена протекция, групово трудово договаряне, заслужено възнаграждение и почтени работни места, успяхме да променим дневния ред на Европейските институции. Въпреки триумфите обаче, като младежката гаранция, Младежкия проект на ПЕС, пилотния план за детска гаранция, въвеждането на известна еластичност в разпоредбите за обществени вложения, приемането на директивата за командированите служащи, прокламирането на Европейски дирек на обществените права и други, положителните планове остават повече от съответните изгоди, които жителите могат да усетят по джоба си. Обещанията на водената от Юнкер Европейска комисия за повишение на обществените стандарти не се осъществиха, а половинчатите ограничения просто не са задоволителни, поради дълбочината на проблемите “.

„ Ето за какво ние, социалистите в Европа, ще се борим за цялостна смяна на идващите европейски избори – смяна не просто на състава на институциите, а на модела на ръководство и водените политики. Това няма да бъде по никакъв начин елементарно, тъй като битката е както против дясно-консервативното статукво, по този начин и против анти-европейските националисти, които все по-успешно продават една идилична носталгия по илюзията за мощната и добра национална страна от предишното. “

„ Това съдействие продължава и през днешния ден – ПЕС създава своя манифест за идните избори в съдействие с необятен кръг от неправителствени организации, европейските профсъюзи, представители на университетските среди и основни леви фигури. В него ще залегнат основни начинания на социалистите, като по-справедливо данъчно облагане на мултинационалните компании (плащане на налози в страната, където се осъществя облага, вместо изнасяне на всички доходи в данъчни убежища), по-справедливо данъчно облагане на софтуерните колоси като Facebook, Google и Амазон, налог върху финансовите транзакции, повече права и сигурност за служащите в новите форми на претовареност (като платформите Uber и Deliveroo, например) и други Реализирането на тези начинания ще бъде освен стъпка към по-справедливи общества, само че и ще даде забележителен запас за обществени политики и вложения в ръцете на държавните управления “, съобщи в умозаключение Станишев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР