Синдикати, опозиционни партии и "жълти жилетки" започват днес схватка с

...
Синдикати, опозиционни партии и "жълти жилетки" започват днес схватка с
Коментари Харесай

Франция е блокирана заради пенсионната реформа на Макрон

Синдикати, опозиционни партии и "жълти жилетки " стартират през днешния ден битка с държавното управление поради пенсионната промяна - едно от основните обещания на президента Еманюел Макрон. Блокирани са влаковете, рейсовете и метрото, затворени са учебни заведения, както и предстоят близо 250 демонстрации. Айфеловата кула също е затворена за гости.

Протестът е провокиран от бъдещата точкова "универсална система " за пенсиониране, която се планува да размени сегашните 42 режима.

Кабинетът дава обещание "по-разбираема " и "по-справедлива " система, само че опозицията предсказва повече неустановеност за пенсионерите.

Железничари, преподаватели, студенти, служители на реда, улични метачи, юристи, партии от опозицията и "жълти жилетки " приканват хората да излязат на улицата. В цяла Франция са оповестени общо 245 манифестации и демонстрации.

"Трябва да заложим на един прекрасен мощен удар ", уточни през седмицата Ив Вейрие, генералният секретар на синдиката "Форс увриер ", който събира участници за днешния "първи ден " от митинга наред с други синдикални и юношески организации.

Транспортните служащи отвърнаха на посланието му с анулация на 90 % от скоростните и 80 на 100 от районните експресни влакове, а в столицата ще бъдат затворени 11 линии на метрото. Освен парижкия градски превоз, лимитирани стачки се чакат в националната жп компания Ес Ен Се Еф.

"Черен четвъртък " се обрисува и за превоза в провинцията. Авиокомпаниите бяха помолени да свият разписанието на полетите си с 20 на 100.
Изглежда ще стачкува и огромна част от учебния персонал; доста учебни заведения ще затворят порти.

Лявата съпротива (социалистическата партия "Непокорна Франция "), както и крайнодесният Национален общ брой поддържат придвижването. Сто и осемдесет интелектуалци, измежду които икономистът Тома Пикети и актрисата Ариан Аскарид, също се оповестиха срещу "нападателните дейности на неолибералното и властническо държавно управление ".

Предусещайки продължителна борба в под напрежение обществен подтекст при засилващо се неодобрение в разнообразни среди, изпълнителната власт поддържа досегашния си курс.

"Няма да се откажа ", увери президентът и даде обещание в сряда да се изкаже "пред французите в миг, който сметне за подобаващ ".

Точните параметри на плана ще бъдат огласени в средата на декември с оглед да минат през Народното събрание при започване на 2020 година

"Всички ще изгубят от това ", обобщава Франсоа Омерил, президент на синдиката на управителните фрагменти Се Еф Е - Се Же Се, който ще дефилира в Париж наред с други, по-специално Еф О и Се Же Те, две от трите най-големи синдикални конфедерации в страната.

Единствено най-мощната - Се Еф Де Те, продължава да поддържа концепцията за "универсална " промяна. Нейният общоприет секретар Лоран Берже обаче отхвърля опцията за ограничения, засягащи пенсионната възраст, времето, през което се заплащат вноски, или размера на пенсиите.

"Ако тази промяна допуска да се работи по-дълго време, ще кажем твърдо НЕ ", предизвести той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР