Синдикати искат поне 1% от БВП за висше образованиеВместо 134

...
Синдикати искат поне 1% от БВП за висше образованиеВместо 134
Коментари Харесай

21 университета пред фалит заради дупка в бюджета

Синдикати желаят най-малко 1% от Брутният вътрешен продукт за висше обучение
Вместо 134 млн. лева - 20 млн.

1% от Брутният вътрешен продукт да отива за висше обучение и да се съблюдават политиките в тактиката в бранша. За това упорстват синдикати и желаят 134 милиона лв., с цел да продължи политиката за увеличение на приходи. В плана на бюджет обаче е заложен единствено 20 млн. лева растеж, изясни ръководителят на профсъюз “Висше обучение и просвета ”, КНСБ, проф. Лиляна Вълчева. Безпринципно е изработен бюджетът на висшите учебни заведения, а е необходим растеж на заплатите, уточни тя.

“Винаги с страната договаря единствено базовата заплата за помощник, по отношение на нея се дефинират възнагражденията на университетския състав. Тази година смятахме да договорим 1680 лева заплата за помощник, защото тя в този момент е 1500 - 1200 лева е нето, което е безпределно демотивиращо за младежите. Затова мислехме за индексация от 12% - във второто тримесечие да създадем заплатата 1680 лева, във второто - 1880 лева, а в последното тримесечие - 2180 лева Това щеше да е сериозна крачка към продължаващата политика по приходи, внезапно обаче тя е прекратена в плана за бюджет ”, изясни проф. Вълчева.

По думите ѝ все още 21 висши учебни заведения ще изпитат съществени усложнения - алена лампа свети за НСА, Лесотехнически университет и други Търсят се запаси в буферите, както акцентира проф. Вълчева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР