Синдикатът Образование към КТ Подкрепа анализира внимателно финансовата ситуация на

...
Синдикатът Образование към КТ Подкрепа анализира внимателно финансовата ситуация на
Коментари Харесай

Предлагат увеличение на заплатите в образованието с 15%

Синдикатът " Образование " към КТ " Подкрепа " проучва деликатно финансовата обстановка на просветителните институции в страната и регистрира, че действието на голяма част от тях е сериозно. Това се споделя в писмо-предложение от синдиката с ръководител доктор Юлиян Петров, до премиера, до финансовия и просветителния министър, и до Отрасловия съвет за тристранно съдействие.
 
" Лавинообразното повишаване на средствата за прехрана, като цени на ток, енергийни източници, строителни материали, храна и други слага голям риск, освен за естественото действие на просветителните институции, само че и за затваряне на учебни заведения и детски градини, заради неспособност да заплащат непостижимите разноски за прехрана, както и да бъдат лишени от благоприятни условия за спешни поправки и отчасти възобновяване на материалната база ", декларират от просветителния профсъюз.
 
От него означават, че преходните останки, които даваха известни финансова сигурност на учебните заведения, които ги имат, от дълго време се изчерпаха. За страдание, набира скорост друга порочна процедура в доста общини да се задържат средства по единните разходни стандарти (ЕРС), които по закон би трябвало незабавно да се трансферират в учебните бюджети. Това забавя последното нарастване на учителските заплати от 12,3 %, се споделя в писмото.
 
Синдикатът " Образование " напомня, че съгласно член 26 от Колективния трудов контракт (КТД), подписан от министъра на образованието и обществените сътрудници, единните разходни стандарти за 2022 година се усилват с не по-малко от 20 %, нещо, което до момента не се е случило. Увеличението на ЕРС, при рекордна инфлация, беше малко над 10 %.
 
Затова Синдикатът " Образование " предлага на премиера, на финансовия министър, на министъра на образованието и на науката, и на Отрасловия съвет за тристранно съдействие: при актуализация на държавния бюджет да бъдат заложени средства за нарастване на единните разходни стандарти с най-малко 30 %. Да бъде увеличена издръжката на просветителните институции с не по-малко от 30 %, през ЕРС.

Да бъдат увеличени работните заплати на работещите в бранша с не по малко от 15 %, с цел да се подсигурява постигнатият растеж през последните пет години от 125 % над междинната брутна работна заплата за страната.

Едва 25% от работещите в системата на междинното обучение са с увеличени заплати

От синдиката упорстват страната неотложно да предприеме дейности за диференцирана данъчна политика към просветителните институции, тъй като те се третират като търговски предприятия.
 istock istock
" Нека да се освободят от Данък добавена стойност средствата за прехрана - ток, парно, вода, поправки и други Нека учебните заведения и детските градини да престанат да бъдат най-желаният за Министерството на финансите генератор на Данък добавена стойност! Защото това са парите за нашите деца. Държавата неотложно да предприеме законови промени, като освободи просветителните институции от налог здания и такса боклук ", се упорства в писмото.
 
В него се споделя, че Синдикатът " Образование " е безпределно смутен от съществуващата обстановка, която може да докара до протестни и протестни дейности, само че най-лошото би било затваряне на учебни заведения и детски градини от септември 2022 година, заради липса на финансови средства.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР