Синдикат Образование предлага да се въведат помощник-учители за деца със

...
Синдикат Образование предлага да се въведат помощник-учители за деца със
Коментари Харесай

Юлиян Петров: Младите учители бягат от системата заради агресията в клас

Синдикат " Образование " предлага да се вкарат помощник-учители за деца със специфични потребности.

" Направихме просторен разбор на политиките, които имат потребност от поддръжка и го предоставихме на Комисията по образованието и просветното ведомство. Една от тях беше точно политиката за специфична поддръжка, по която се оказва, че има още какво да се трансформира, въпреки да е в топ 10 в кръгозора на Министерството на образованието. Времето, в което един преподавател работи с дете със специфични просветителни потребности, беше оценено като доста малко, поради което са нужни повече ресурсни учители ".

Това съобщи ръководителят на профсъюз " Образование " доктор Юлиян Петров по Bulgaria on AIR.

По думите му, в случай че дете със специфични потребности е в паралелка с още 26 други възпитаници, се постанова за него да бъдат полагани спомагателни грижи.

" През последните 30 години образованието беше финансирано на остатъчен принцип. За него би трябвало да се отделят най-малко 6% от Брутният вътрешен продукт при 3,9 на 100 все още. Това е въпрос на политическо решение " счита той.

Петров установи, че всяко едно дете със специфични потребности би трябвало да има преподавател, който да работи с него когато и да е.

" Трябва съществено да променим тази политика с повече учители, помощник-учители или даже работещи, които не са с педагогическа обучение, само че дават спомагателни грижи към децата ", разяснява гостът.

Председателят на профсъюз " Образование " разясни, че в страната има задоволително квалифицирани фрагменти за работа в учебните заведения с деца със специфични потребности, само че " въпросът е дали биха поискали да работят ".

Според Петров " приобщаващото обучение се намесва като лекарство, откакто към този момент имаме диагностика на болен възпитаник ".

" Младите учители не устоят в системата поради експанзията в клас, неналичието на триумфи на учениците и партньорство от родителите и институциите ", означи гостът.

Той заключи, че " би трябвало да има политическа воля и храброст, само че и задоволително финансиране ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР