Символът на Русе, с който се гордеехме, тъне в пустош

...
Символът на Русе, с който се гордеехме, тъне в пустош
Коментари Харесай

Телевизионната кула на Русе: Забравена и запустяла

Символът на Русе, с който се гордеехме, тъне в пустота и давност

Емблематичното заведение в Телевизионната кула на Левента е затворено от години - за жалост на всички русенци и гости на града. Достъпът до Кулата е неразрешен за външни лица, сладкарницата не работи. Така панорамната панорама от високо към целия град остава единствено сантиментален спомен за всички нас. Телевизионната кула сега действа единствено като ретланслатор на сигнал и се стопанисва от български телеком.

Според осведомени още преди време в кулата не е било планувано да има заведение и това се оказва е компромис, разрешен от тогавашните управници. Сега заведението не може да има позволения за такава активност - няма спешен излаз, а към този момент и ВиК поддръжка, разясняват русенци в мрежата.

" Посещавала съм и сладкарницата и пространствата на телевизионната кула дори има и барче в подземието на кулата. Всичко може да се направи стига да има предпочитание ", опонират обаче будни русенци. " Къщи за посетители може да си строим, а за други неща пари няма ", с оскърбление споделят те.

Според Радослав Иванов това е паметен знак на Русе и при благосклонност атракцията може да бъде възобновена. " Пустее грозно един знак и доста незабравим архитектурен шедьовър ", добавя той.

А ето и някои любопитни обстоятелства:

Телевизионната кула в Русе е най-високата телевизионна кула в България с височина от 204 метра. Построена е на хълма Левента, прочут още като Саръбаир, на 150 m надморска височина. До 2001 година е най-високата телевизионна кула и на Балканския полуостров. На височина 107 m се намира сладкарницата, а бетонното тяло приключва на 120 m..

Носталгията по една от емблемите на Русе не е отминала - по това съдим от множеството фотоси, мнения и информация, споделена от хората в обществените мрежи, които си пожелават този русенски знак да бъде възобновен.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР