Симптом на какво е случващото се с устието на река

...
Симптом на какво е случващото се с устието на река
Коментари Харесай

Стаевска: Незастроените кътчета са под голям инвеститорски натиск

Симптом на какво е протичащото се с устието на река Велека в Синеморец или кои ще са борбите за Черноморието през 2021 година? Темата разяснява пред БНР Вера Стаевска от самодейността „ Зелени закони “.

“Велека е един от най-чувствителните сега проблеми, само че казусът е много по-голям. Всички знаем – цялото наше Черноморие е прекомерно къса линия бряг, от което не остана доста незастроено.

Едно от местата е Велека. Да повторим и потретим, може би за стотен път, място, което е в естествен парк, предпазена околност и две зони от “Натура 2000 “. Много скъпо, доста обичано място на нас всички, само че то не е единственото.

За страдание последните незастроени кътчета са под огромен инвеститорски напън. Виждаме, че доста от градежите седят празни. Общият интерес е към диви места или просто места, останали красиви.

Би трябвало вложения да се влагат в подобен вид туризъм. Както е сега плажът на Велека, той не е див, чартърен е и се стопанисва. Просто се стопанисва по този начин, че да е прелестно, тъй че природата да се опазва.

Концесия и наем

Най-общо казано разликата сред концесия и наем е това, че концесиите, както виждаме всеобщо по нашето Черноморие, не се управляват. От 2019 година аз персонално проследявам непрестанно известия за разораване на дюните на “Смокиня “.

И по какъв начин това Министерство на туризма чака да приемем, че концесиите са резистентен и дълготраен метод на стопанисване, в случай, че един и същи концесионер непрестанно е хващан в нарушаване – нито се скапва договорът, нито се санкционира съответно.

Не е ясно за какво се афишира концесия, в случай че има настоящ контракт за наем и то подобен с по-висока такса, в сравнение с е оповестения в концесията.

На мен в действителност ми се желае да кажем в действителност какво може да се направи на Черноморското крайбрежие в това безвремие сред две държавни управления при неизясненост дали скоро ще се сформира ново постоянно държавно управление.

Новият екоминистър – Асен Личев

Виждаме един министър, който е назначен поради това, че през последните две години, откогато е пенсиониран, се изрича опозиционно.

От друга страна, този човек е с 25-годишен опит точно в Екоминистерството, точно по времето, в което се основават много порочни практики.

Трудно може да се каже, че той е друг от досегашното статукво.

Но доста зависи от неговите отраслови заместници и специалисти, защото той е хидролог. Конкретно за Черноморието и предпазените територии – по него е доста значимо кой ще бъде шеф на Националната работа “Защита на природата “ и по какъв начин тази работа ще ползва закона, защото до момента практиките не бяха положителни.

Служебното държавно управление

Има доста неща, които служебното държавно управление може да направи по тези въпроси. Най-вече да се спрат досега противозаконните практики.

За доста от местата, да вземем за пример за Кара дере, за Синеморец. Строежите, които са планувани, са планувани със остарели устройствени проекти, които са признати без екологични оценки и оценки за съгласуемост с “Натура 2000 “. Те би трябвало просто да бъдат анулирани и да не се вземат поради и това зависи от Министерството на околната среда и водите и може да се направи от служебното държавно управление.

Друго нещо, което е доста значимо, е, че по цялото Черноморие има парцели, които са с променено предопределение, които са били аграрни и горски земи, и са изменени в урбанизирани терени, само че тази смяна към този момент е изтекла.

Тези промени, които са направени по Закона за горите и Закона за запазване на земеделските земи, би трябвало да се документират, че към този момент са с изтекла отминалост и да не се плануват за урбанизиране. Това също е законова процедура, която е лесна.

Важно е общите устройствени проекти на огромните общини, които следим – Бяла, Царево, които към момента нямат признати общи устройствени проекти, да се създават със задачи, които не включват тези невалидни оценки.

Бъдещото устройство да се възнамерява без тази урбанизация, която към този момент не е годна, само че неизвестно за какво общините към момента си я цитират.

И е доста значимо Екоминистерството да следи заданията за общите устройствени проекти на Бяла и Царево, тъй че да се създадат всички нужни екооценки и да не се планува застрояване на най-ценните площи, които виждаме, че са под напън.

Става въпрос за “Бяла-север “, където е плажът Кара дере, за “Поляни “, за които има 32 подробни устройствени проекта, признати без оценка за съгласуемост с УВОЗ и с “Натура 2000 “. Това са неуместни неща, само че не престават да се случват. Министерство на околната среда и водите би трябвало да приложи законите. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР