Симор, който положи сериозни усилия да изведе страната си от

...
Симор, който положи сериозни усилия да изведе страната си от
Коментари Харесай

Унгарекзит? Нараства възможността Унгария да напусне ЕС frognews.bg

Симор, който постави съществени старания да изведе страната си от финансовата рецесия когато тя се нуждаеше от незабавни избавителни мероприятия под управлението на Международния валутен фонд, показва, че напускането на блока не е най-вероятният сюжет, само че “е един от вероятните ”.

 

Той разяснява за телевизия ATV, че “ако вероятността от сходен акт е била 10% през предходната година, тя вечме е повишена до 20-30 % ”.

 

Бюджетният недостиг на Унгария доближи до рекордно високи равнища откакто президентът Виктор Орбан харчеше с необятна ръка преди миналогодишните избори, които завоюва.

 

Страната е и с най-високата инфлация и базов лихвен % в Европейски Съюз тъкмо когато европейска помощ в размер на 30 милиарда щ. $ остава блокирана.

 

Тези средства се задържат от Брюксел поради отстъплението на Будапеща от уговорката да брани демокрацията и поради хипотетични подкупи.

“Опасявам се, че унгарското държавно управление ще докара страната до състояние, при което излизането от Европейски Съюз се трансформира в действителна опция ”, притеснява се Симор, който е неприкрит критик на Орбан. Все отново, той не чака “срив на унгарското стопанство, а по-скоро муден спад ”.

 

Унгария има правно съображение да напусне Европейски Съюз според член 50 от Пакта на общността.

 

Това може да стане след организирането на референдум, за което е належащо да се промени конституцията на страната с позитивния избор на две трети от унгарския парламент.

 

Идеята за излизане от Европейски Съюз обаче не е известна измежду унгарското общество. През 2020-а поддръжката за участието на Унгария в блока е била 85% от интервюираните унгарци.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР