Симфоничен оркестърСливен ще представи галаконцерт по случай 90-я си рожден

...
Симфоничен оркестърСливен ще представи галаконцерт по случай 90-я си рожден
Коментари Харесай

Юбилеен галаконцерт подготвя Симфоничен оркестър Сливен по случай 90-годишнината си

Симфоничен оркестърСливен ще показа галаконцерт по случай 90-я си рожден денпод диригентството на Владимир Кираджиев.
Участват „ Българска рапсодия “ от Мишо Тодоров и лауреати на Първия интернационален конкурс за млади тенори „ Гласът на Камен “, с арии и романси от фамозни оперни творби

Галаконцертът на оркестъра юбиляр на 4 май, от 18.30 ч. в зала „ Сливен “ стартира с респект към паметта на неговия съосновател и подстрекател Мишо Тодоров. Юбилейният концерт на сливенските симфоници ще поведе едно друго лице от по-новата история на сливенската опера и симфоничен оркестър – носителят на " Кристална лира’2015 " за най-хубав диригент Владимир Кираджиев, професор по оперно диригентство във Виена.

В празничната стратегия взе участие задочно и трети скъпоценен облик от музикалната история на Сливен – Камен Чанев, с осъществявания на трима тенори – лауреати на Първия интернационален конкурс за млади тенори „ Гласът на Камен “.

Празничният концерт в юбилейния сезон е отдаден на 90-годишнината от основаването на оркестъра, учреден през 1933 година под името „ Сливенска филхармония при читалище „ Зора “. Началото слагат 37 музиканти, ръководени от ученика на Йосиф Каломати, диригента Петър Стратев. Огромна заслуга за образуването и укрепването на филхармонията обаче има композиторът Мишо Тодоров, чийто ученици са част от оркестъра.

Лицата на музиката в летописа на Сливенския симфоничен оркестър неслучайно стартират с именития Мишо Тодоров, чиято„ Българска рапсодия “ще се извърши в символ на почитание към огромното му дело. В творбата си, както прочее и в другите си композиции, Мишо Тодоров употребява български претекстове, които в Рапсодията създава в комплицирана архитектоника. Написана през 1923 година, „ Българска рапсодия “ е издадена от създателя й, когато той отива на специализация в Дрезден и тя притегля вниманието на европейските музиканти. За творбата си той получава премия от министерството на просветата, на състезанието за родна музика.

Мишо Тодорове емблематична персона в музикалната история на Сливен. Десетилетия наред той е музикалното сърце на Сливен. Завършилият музикално обучение във Франция и Швейцария цигулар, пианист и композитор е идеолог-основател и организатор-изпълнител на всяко музикално начинание в родния град: оркестър, опера, музикално учебно заведение, музикална школа… Създал е музиката на доста детски оперети, пианистични произведения като „ Българско рондо “, „ Българска рапсодия “ за камерен оркестър, маршове за духов оркестър, театрална и балетна музика, хорови и солови песни – едно извънредно музикално завещание. Цигулката си, модел „ Гуарниери дел Джезу “, завещава на Сливенския исторически музей.

Десетилетия по-късно, в Сливен стартира диригентската си кариера младият Владимир Кираджиев, преди малко приключил Българската държавна консерватория с три специалности – оркестрово и хорово диригентство и комбинация. Сегашният професор по оперно диригентство във Виенския Университет за музика и театрални изкуства Владимир Кираджиев прекарва две къси и дълги години в сериозна професионална работа със Сливенската опера и Симфоничен оркестър. „ Тогава започнах работа и в Учебния оперен спектакъл в Сливен, дирижирах творби, за които сегашните студенти единствено могат да мечтаят – „ Мадам Бътерфлай “, „ Веселите уиндзорки “, „ Отвличане от сарая “… Никъде по света такива заглавия не се поверяват на напълно млади диригенти. Това беше голям късмет за мен − целия „ поминък “ усвоих тук. Когато отидох във Виена, можех да ръководя всичко. “ – декларира диригентът в изявление пред Радио България на БНР от 9.02.2020 година. Маестро Кираджиев живее и работи във Виена, само че е посетител диригент на оперните подиуми в десетки страни, с неизброими гастроли, фестивални участия, записи. Води концертите с млади солисти на Международната лятна академия към Университета за музика във Виена. Сред студентите му във Виена е и служебният министър на културата и диригент на Софийската филхармония Найден Тодоров.

Владимир Кираджиев е член е на журито на интернационалния конкурс „ Гласът на Камен “, като музикант в близки другарски връзки с тенора още от годините в Сливен, когато Камен Чанев пее в родния си град в " Отвличане от сарая ". После записват за БНР прелестен компактдиск " От белкантото до веризма ". Преди нещастието в Ковид пандемията, известният тенор пее в представления на " Андре Шение " и " Палячи “ във Виена, които маестро Кираджиев дирижира. Като оперен диригент, счита Камен Чанев за един от най-големите тенори на нашето време.

Под диригентската палка на Владимир Кираджиев, за солисти в юбилейния галаконцерт на Сливенския симфоничен оркестър са поканени лауерати на Първия интернационален конкурс за млади тенори „ Гласът на Камен “ Иля Сквирский, Русия /първа премия и специфичната премия на оперната прима Красимира Стоянова /, Кудайберген Абилдин, Казахстан /трета награда/ и Анле Гоу, Китай /с премия на маестро Кираджиев/.

Иля Сквирскийе лауреат на доста интернационалните състезания за млади артисти в интервала 2015-2017 година, а предходната 2002 година дебютира на Виенската оперна сцена, в ролята на Родолфо от операта „ Бохеми “ на Джакомо Пучини.

ТенорътКудайберген Абилдинчаст от ансамбъла на Франкфуртската опера от сезон 2022/23, където дебютира в ролята на Тамино от „ Вълшебната фейта “ на Моцарт. С ролята на Ленски от „ Евгений Онегин “ на Чайковски показва нов дебют. Победител е в огромен брой интернационалните певчески състезания. Наскоро приключва образованието си в университета Моцартеум в Залцбург.

Младият тенор Анле Гоуе роден в Китай, само че сега живее и работи във Виена. Завършва магистърска степен в оперния факултет на Университета за музика и изкуства на Виена. Носител на внушително количество награди от интернационалните състезания, той към този момент има зад тила си забавни функции в известни оперни постановки.

В хронологически ред, след знаковата за юбилея „ Българска рапсодия “ от Мишо Тодоров, програмата включваСюита N 1 от най-популярното произведение на Едвард Григ – „ Пер Гинт “. От в началото написаната през 1875 година музика към драмата на другия популярен норвежец – Хенрик Ибсен, по-късно композиторът основава две сюити, които стават едни от най-известните му творби, изпълнявани в целия свят.

За феновете на изящната европейска музика, с присъединяване на тримата млади тенори, в програмата следват осъществявания на безсмъртни оперни бисери, изпълнявани бравурно от най-големите международни тенори – от Карузо и Джили до Павароти, Доминго, Карерас, и до актуалните оперни звезди. Ще чуем хубав букет от тенорови партии, арии, романси от опери, оперети и канцонети.

Предизвестеният бис, „ О, соле мио “ на Едуардо ди Капуа, сигурно ще добави в програмата и други шедьоври на оперното изкуство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР