Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка

...
Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка
Коментари Харесай

Окончателно: Симеон Втори си взе двореца Врана

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са притежатели на парка и двореца „ Врана “ и всички искания на страната по отношение на тях са отхвърлени дефинитивно, предава Лекс.бг. Това става откакто през днешния ден Върховният касационен съд (ВКС) не позволи до обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което предишното лято двамата бяха приети за притежатели на парцела.

Върховните съдии акцентират, че решението на САС следва напълно най-новата процедура на Върховен касационен съд – по делото „ Царска Бистрица “, която беше постановена след произнасянето на Конституционния съд (КС).

Върховният съд излезе с дефинитивно решение по проблема с двореца „ Врана “ в София.

Според магистратите той е на Симеон Сакскобургготски.

Дворецът „ Врана “ е част от шестте каузи по по този начин наречените „ царски парцели “.

Сагата стартира през далечната 1947 година, когато в България монархията е заменена от Народна република. Тогава е признат специфичен закон, с който царските парцели стават държавни.

42 години по-късно властта отново се сменя и Конституционният съд излиза с решение, че законът за царските парцели от 1947 година не дава отговор на Конституцията. Имението „ Врана ”, Ситняково, Царска Бистрица, Съръ мочур и горите в Рила са върнати на царската фамилия „ на съображение решение на Конституционния съд ”.

По-късно по проблема „ Царските парцели ” стартират няколко правосъдни каузи. Държавата упорства пред Темида освен, че парцелите са нейни, а че постоянно са били нейни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР