Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка

...
Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка
Коментари Харесай

Окончателно: Съдът призна Симеон и сестра му Мария-Луиза за собственици на двореца и парка „Врана“

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са притежатели на парка и двореца „ Врана “ и всички искания на страната по отношение на тях са отхвърлени дефинитивно,.

Това става, откакто през днешния ден Върховният касационен съд (ВКС) не позволи до обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което предишното лято двамата бяха приети за притежатели на парцела (пълния текст на определението виж ).

Върховните съдии Бранислава Павлова (председател на състава), Теодора Гроздева (докладчик) и Милена Даскалова акцентират, че решението на САС следва напълно най-новата процедура на Върховен касационен съд – по делото „ Царска Бистрица “, която беше постановена след произнасянето на Конституционния съд (КС).

Както „ Лекс “ писа, точно по делото за „ Царска Бистрица “ Върховен касационен съд за първи път почете настояването на отбраната на Сакскобургготски да бъде запитан Конституционният съд (КС) какъв е резултатът от решението му, с което през 1998 година разгласи за противоконституционен Закона за оповестяване държавна благосъстоятелност парцелите на фамилиите на някогашните царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). Конституционен съд се произнесе и одобри, че закони като него би трябвало да се смятат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 година (повече за решението на КС).

Държавата твърдеше, че е придобила двореца „ Врана “ на три учредения. Миналата година и трите бяха отхвърлени от апелативните съдии Иво Дачев (председател на състава), Мария Георгиева и Асен Воденичаров (докладчик). А с днешното определение на Върховен касационен съд решението им остава в действие (повече за претекстовете на САС ).

Държавата е сложила 11 въпроса, с които да обоснове допускането на касационно обжалване, в това число и поискала и делото да бъде спряно и да бъде формирано тълкувателно дело. Върховен касационен съд отхвърля настояването за постановяване на тълкувателно решение, като сочи, че въпросите, на които страната желае да се отговори в него, или са изяснени, или са неотносими към проблема „ Врана “.

Върховен касационен съд позволява обжалване на решението на САС единствено във връзка с останалите наследници на някогашните царе – Фердинанд декор Вюртемберг, Александър декор Вюртемберг, Ойген декор Вюртемберг, Софи Едокси Мария Луиз и Маргарет Люс-Байи дьо Шовини, защото без да са подали въззивни тъжби, САС се е произнесъл и за тяхната благосъстоятелност.

„ С това решение се поставя завършек на разногласието за „ Врана “ – тя принадлежи на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза и се възстановя една правна и житейска правдивост, тъй като когато страната е лишила от някого нещо и го връща, самата тя би трябвало да се съобрази със своите актове. След като в миналото е лишила „ Врана “ от царското семейство точно като имущество на царя, няма по какъв начин години по-късно да твърди, че то е нейно още все още на одържавяването “, разяснява юрист Валя Гигова, която реализира отбраната на Симеон и сестра му по делото „ Врана “.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР