Симеон Дянков обаче призна, че нямало да се кандидатира, защото

...
Симеон Дянков обаче призна, че нямало да се кандидатира, защото
Коментари Харесай

Бивш финансов министър готов за гуверньор на БНБ, било му мечта

Симеон Дянков обаче призна, че нямало да се кандидатира, тъй като изборът бил превдварително решен

" Ако има същински публичен спор и кандидатурите не са единствено политически, бих се впуснал в борбата за шеф на Българска народна банка. За мен това ще бъде чест. На всеки български финансист това му е фантазията, в това число и на мен. " Това сподели в изявление за  бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той изрази страдание, че параметрите към този момент са избрани и надали ще има спор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към този момент разгласи, че ГЕРБ-СДС ще предложи шеф на Българска народна банка да остане актуалният ѝ гуверньор Димитър Радев. " Ние няма да подкрепим никакво друго предложение ", уточни той през вчерашния ден.

Димитър Радев е с изминал още през 2021 година 6-годишен мандат. Двама от заместниците му също са трансферирали периодите, за които са определени. Вече няколко Народното събрание не съумяха да излъчат нов титуляр на Българска народна банка. През април 2022 година процедурата стигна до гласоподаване в пленарната зала, но напористият претендент Любомир Каримански от Има Такъв Народ не получи задоволително гласове и по този начин Димитър Радев остава на поста към този момент осма година. Българска народна банка е водеща в подготовката на страната за влизане в еврозоната и има основна роля в надзора над банките в България. 

Дянков разяснява още, че България би трябвало да се ръководи от ясна коалиция с правила. " Бойко Борисов е прав, че втората партия не може да дефинира всичко в страната. Грешка на водача на ГЕРБ беше, че излезе с подобен корав и решителен звук. Трябва повече успокоение. В случая излишно излезе име на другояче добър финансист - Димитър Радев. Трябва да има обществена полемика защо са тези регулатори, какви са задачите на Българска народна банка и кои са верните хора там като екип ", счита някогашният министър.

" Преди 10 години - 2012 година, по същия решителен, бърз метод, отново Бойко Борисов сподели: " харесва ми сегашният (тогавашният) шеф на Българска народна банка Иван Искров. Да си го преизберем отново. Той води непоклатимост на страната. " Избра се безусловно в един ден. След две години падна КТБ ", напомни Дянков.

По думите му тъкмо поради влизането ни в еврозоната, а и за финансовата ни непоклатимост, която през последните 2 години е по-слаба, е значимо кой ще е отпред на Българска народна банка. " Странна е групата регулатори Здравна каса - Сметна палата - Българска народна банка. Ако в действителност са загрижени ГЕРБ и Бойко Борисов за еврозоната, би трябвало да е Българска народна банка - Комисията за финансов контрол и Фискалният съвет, тъй като това са трите регулатора - всички с изтекли мандати, от които в разнообразни степени зависи плавното ни влизане в еврозона ", изясни Дянков.

Според него не би трябвало да се застава против референдума на " Възраждане " против референдума, само че би трябвало непрестанно регулаторите и държавното управление да си правят работата и да изясняват всеки ден за какво е потребно страната да е част от еврозоната.

СКЕПТИЧЕН ЗА БЮДЖЕТА

" Асен Василев в действителност има вяра, че може да предложи бюджет, който да обезпечи обещаните обществени заплащания, само че с рационален недостиг, аз съм по-скоро песимистичен, че е допустимо. Той ще влезе от 1 август и остават 5 месеца, в които да работят ограниченията, за които приказва той. Някои от щрихите са ясни - в този момент взеха на 100% от държавните сдружения всичкие им облаги от предходната година. От друга страна, неразбираемо за мен за какво, не връщат ставките на Данък добавена стойност на равнищата, които бяха преди коронавирус ", разяснява Дянков и дефинира тези ограничения като популизъм. Според него Асен Василев е по-подходящ за обществен министър, в сравнение с за финансов, тъй като в сложни обстановки, финансовият министър би трябвало да има смелостта да ползва непопулярни ограничения.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР