Силвио Берлускони иска да посредничи между Русия и Украйна и

...
Силвио Берлускони иска да посредничи между Русия и Украйна и
Коментари Харесай

The Spectator: Може ли Берлускони да сложи край на войната в Украйна

Силвио Берлускони желае да посредничи сред Русия и Украйна и да остане в историята като воин , написа The Spectator.

Силвио Берлускони има вяра, че той е единственият, който може да докара остарелия си другар Владимир Путин на масата за договаряния и има намерение да го направи преди Коледа . 86-годишният медиен магнат и някогашен италиански министър председател желае постигнатото с ходатайство спокойно съглашение да бъде неговата политическа лебедова ария. Частният аероплан е подготвен.

Международната конюнктура е най-благоприятна за договаряния. и администрацията на Байдън. Виторио Сгарби, непосредствен другар на Берлускони и в този момент заместник-министър на културата в новото държавно управление на Джорджия Мелони, е споделил в неофициални диалози, че Берлускони вижда себе си като единствения вероятен медиатор.

" Берлускони обича да прави благородни неща - разяснява той. - Именно това желае да направи и в този момент. Той мисли, че може да го направи и в случай че го направи, без да подкопава НАТО, ще остане в историята като международен воин. "

Миналия месец партията на Берлускони " Форца Италия " се причисли към дясната коалиция, която образува ново държавно управление, ръководено от Мелони.. Скоро тя ще утвърди шести пакет от помощи, а предходната седмица сподели пред управлението на НАТО, че пази правото на страната на " териториална целокупност, суверенитет и независимост ".

Въпреки обстоятелството, че партията на Мелони " Италиански братя " получи повече гласове на изборите през септември от останалите, доста италианци са срещу нейната политика за Украйна. Само 43% поддържат Киев (това е един от най-ниските проценти в Европа), само че още по-малко жители желаят да го доставят с оръжие. Само 42% са съгласни със глобите на Европейски Съюз против Русия, а единствено една четвърт считат, че НАТО би трябвало да продължи да доставя оръжия.

Много италианци желаят Зеленски да направи компромис с Путин. По този мотив при започване на ноември в Рим се организира по-голяма проява от миналогодишни митинги против ковид-ограниченията. Според уредниците броят на участниците е бил 100 хиляди души, а съгласно полицията - 40 хиляди. Това беше първият огромен митинг в Европа против спора в Украйна. Тоест задачата на Берлускони да подписа мир ще бъде сполучлива във вътрешен проект. Но може ли да го направи?

Това, че такава спорна фигура ще бъде позволена даже покрай задачата за реализиране на мир, може да наподобява неуместно. Той стана международно прочут с бунга бунга празненства с красиви девойки по време на последния си премиерски мандат, завършил позорно през 2011 година Политикът с лице, като на восъчна фигура се придвижва мъчно, само че не стопира да провокира полемики и към момента е непредвидим.

Берлускони към този момент посредничи в договарянията сред Запада и Русия, най-много на срещата на върха в Рим през 2002 година, която сътвори непрекъснатия съвет Русия-НАТО.

Говори се, че у Берлускони Путин харесва настойчивостта, с която се пробва да завърже другарство с някого, преди да се заеме с работата. Двамата водачи се срещнаха за първи път на срещата на Г-8 в Генуа през 2001 година и незабавно станаха другари. Путин няколко пъти е посещавал лятната резиденция на Берлускони в Сардиния, а през 2015 година, единствено година след анексирането на Крим, италианецът беше посетител на съветския водач на полуострова.

От февруари насам Берлускони от време на време наподобява приема спора в Украйна като персонална засегнатост. Той се оплака, че е " надълбоко отчаян и смутен " от Путин. Берлускони сподели, че се е опитал да се свърже с него два пъти, само че по този начин и не се е свързал. Тогава партията му гласоподава за изпращане на оръжия в Украйна и налагане на наказания на Русия.

Партията на Мелони се опита да омаловажи околните връзки на Берлускони с съветския президент в предишното. " Той поддържаше връзки с Путин, с цел да го приближи до западните демокрации, сподели един народен представител от партията " Италиански братя ". " Но тази историческа фаза завърши, когато Путин реши да стартира специфична интервенция в Украйна. Сега пропастта е непреодолима. "

Но Берлускони наподобява не е склонен. Миналия месец той сподели, че другарството се възражда, откакто Путин му изпрати 20 бутилки водка и " доста хубаво писмо " за 86-ия му рожден ден - единствено четири дни след изборите. Според него в писмото Путин споделя, че има единствено петима същински другари и Берлускони е един от тях. Италианецът сподели още на своите депутати, че Путин е бил заставен да предприеме " специфична военна интервенция ", с цел да откри държавно управление, " определено от украинското малцинство от положителни и рационални хора ".
 Украйна към Берлускони: Пиян ли си, брато?
Украйна към Берлускони: Пиян ли си, брато?

Подоляк похвали упования идващ министър председател на Италия, крайнодясната Джорджия Мелони

" Не мога да кажа какво мисля за това, в противоположен случай ще изтече в пресата и ще бъде злополука ", добави той. В отговор Мелони сподели, че в нейното държавно управление няма място за тези, които поддържат Русия.

Преди избирането си за министър-председател Мелони сподели, че нейната коалиция се нуждае от " ясна и недвусмислена външнополитическа линия ". Но Италия е разграничена по украинския въпрос . И левите, и десните се опълчват на политиката на НАТО и Европейски Съюз, защото духът на комунизма и католицизма е обичайно мощен в страната. По време на Студената война Италия имаше най-голямата комунистическа партия в Европа отвън руския блок, а актуалната италианска левица към момента се счита за същинския зложелател на Съединените щати. Рано или късно тези напрежения в обединението на Мелони, както и сред самата Мелони и италианската общност, ще бъдат съществено тестване за нейното държавно управление. Това може да бъде и тест за силата на единството на НАТО. Италия още веднъж се трансформира в ахилесовата пета на Европа.
 Падналата ракета в Полша - още една причина за прекъсване на войната
Падналата ракета в Полша - още една причина за прекъсване на войната

Колкото по-дълго продължава един въоръжен спор, толкоз е по-голям шансът той да ескалира
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР