Силовите решения на централната власт са стряскащ сигнал не само

...
Силовите решения на централната власт са стряскащ сигнал не само
Коментари Харесай

Мадрид надвива каталунската независимост, но на каква цена?

Силовите решения на централната власт са стряскащ сигнал освен към последователите на откъсването на самостоятелната област, само че и към всички жители на Испания, които занапред ще има да задават въпроси за пропорциите сред правда и народна власт

Каталунската рецесия явно слиза от пика си. След оповестеното евакуиране на централите на две водещи банки от Барселона към Аликанте и Лас Палмас еуфорията да се афишира самостоятелност на Каталуня мощно спада. Очевидно е, че в случай че самостоятелното държавно управление на региона продължи да упорства за отделяне от Испания, огромна част от каталунския бизнес ще последва въпросните банки, които към този момент обясниха, че решението им е подбудено от чиста угриженост за сигурността на акционерите и клиентите им, защото тя не може да бъде обезпечена при неразбираемото бъдеще на Каталуня. Междувременно и държавното управление в Мадрид побърза да улесни излизането на банкови и стопански структури от разбунената самостоятелна област и предислоцирането им в други елементи на Испания, приемайки специфичен указ по въпроса. От него към този момент се възползваха редица компании от туристическия отрасъл.

На собствен ред конституционният съд в Мадрид постанови за нелегално замисленото за понеделник, 9 ноември, привикване на пленарна сесия на локалния парламент в Барселона, на която се очакваше да бъде провъзгласена независимостта на Каталуня. Парадоксът тук е, че в действителност официално сесията още не беше свикана - липсва публично завършено решение за това. Така че конституционният съд забрани нещо, което още не съществуваше. Казусът може да провокира юридически разногласия, само че посланието е задоволително красноречиво - Мадрид няма желание да отстъпва от твърдата си линия и по никакъв метод няма да допусне отделяне на Каталуня.

Впрочем, непримиримост показва и министър председателят на самостоятелното каталунско държавно управление Карлес Пучдемон, който прикани депутатите да се явят в локалния парламент не в понеделник, а във вторник, обещавайки, че и той ще пристигна там. С разяснение, че ще ги осведоми за „ настоящата политическа конюнктура ”. Обтекаемата дефиниция очевидно е определена, с цел да не се провокира нова възбрана от конституционния съд, само че с очевидното за всички желание независимостта въпреки всичко да бъде провъзгласена.

На този декор наблюдаващите все по-активно разискват разновидността с активиране на член 155-ти от испанската конституция. Той дава право на държавното управление в Мадрид да лишава пълномощията на локалната власт, в която и да е самостоятелна област, нарушаваща главния закон на страната. Вярно, специалистите припомнят, че процедурата за това не е изключително бърза - минава през пет законови стъпки, защото би трябвало да получи утвърждение с безусловно болшинство в Сената. Което не е проблем за актуалното държавно управление на Народната партия отпред с премиера Мариано Рахой, защото тази партия има болшинство в горната камара на Националния конгрес. Но към момента на задвижването на тази процедура в Мадрид се гледа като на последна мярка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР