Силно сме обезпокоени от последователните действия на Северна Македония за

...
Силно сме обезпокоени от последователните действия на Северна Македония за
Коментари Харесай

МВнР се разгневи за закрития клуб в Битоля: Безпринципно, античовешко, антиевропейско

Силно сме обезпокоени от поредните дейности на Северна Македония за ограничение правата на сдружаване и свободно изложение на българската общественост в тази страна. 

Това се споделя в позиция на Външното министерство, показана от заместник-министър Костадин Коджабашев във връзка решението на управляващите в Скопия да закрият българския клуб " Иван Михайлов " в Битоля, откакто стопаните му отхвърлиха да го преименуват.

Това решение почива на друго - от предходната седмица, когато новосформираната според прясно признатите законодателни промени Комисия за приложимост на имената на персони даде негативно мнение за използването на името на Иван Михайлов от страна на българското едноименно съдружие в Битоля. Въз основа на това министърът на правораздаването Кренар Лога е подписал решение за заличаването на Културния център „ Иван Михайлов ” в Битоля от Централния указател.

Аргументите за това съгласно са, че потреблението на името Иван Михайлов комисията прави оценка като „ провокация за националното възприятие на македонския народ “, а самият Михайлов е избран като „ персона с фашистка идеология, отричаща съществуването на македонския народ, която провокира непоносимост и ненавист в македонското общество “.

На българските клубове - " Иван Михайлов " в Битоля, както и " Цар Борис ІІІ " в Охрид бе дадена опция да сменят имената си, само че те отхвърлиха. 

" Институциите в Скопие не показаха каквито и да е действителни причини за оспорването на  регистрацията на българските сдружения. Те са взели своето решение само посредством безпринципно, едностранно и преднамерено слагане на имената на сдруженията в килнат исторически и идеологически подтекст ", гласи позицията на Министерство на външните работи.

След което Коджабашев натърти: " Обстоятелството, че убежденията на българите в Северна Македовия не са съвместими с актуалната публична идеологическа теория в тази страна, не значи, че тези убеждения са несъвместими с демократичните правила и правовия ред ".

Според Външното министерство на България решението, както и квалификациите по адрес на Иван Михайлов в РСМ стъпват на " килнат исторически подтекст и са ориентирани към опазване на монопола на една преднамерена и ревизионистка интерпретация на общата ни история ". Позицията отхвърля и обвиняванията към Ванче Михайлов в антисемитизъм и се напомня, че той и ръководената от него Вътрешна македонска революционна организация постоянно са имали доброжелателно и почтително отношение към еврейската общественост. 

Декларацията приключва с предизвестие: 

" Институциите в Скопие, вместо да се стремят да предотвратяват нови закононарушения против локалните българи и представителствата на българската страна, губят сила и време в опити да показват, че проблем в действителност не съществува. Този метод е контрапродуктивен за аспирациите на Скопие за допустимо най-бърза европейска интеграция. "

В позицията се напомнят множеството набези против българските клубове в РСМ, в това число последното в Скопие и стрелбата в Охрид, както и бруталния побой над Християн Пендиков при започване на годината. 

" Бавното правосъдие мощно контрастира със скоростта, с която беше признат закон и бяха закрити българските сдружения. Това демонстрира успеваемост на управляващите в Скопие в посока на ограничение на правата на индивида, само че не и на тяхната отбрана ", заключиха от Министерство на външните работи.

Там получили информация от Скопие по отношение на извьршения преди съвсем една година палеж на постройката на културния клуб „ Иван Михайлов " в Битоля. " От нея с изненада научихме, че вместо причинителят на това закононарушение да бъде преследван с цялата суровост на закона, прокуратурата е сключила договорка с обвинения, с цел да получи допустимо най-малкото наказване. Считаме, че точно този метод окуражи и последвалите набези против други българи и български организации в Северна Македония ", възмущават се и по тази тематика от Външно министерство.

 

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР