Силно главоболие, гадене, умора, нарушена координация и слух. За това

...
Силно главоболие, гадене, умора, нарушена координация и слух. За това
Коментари Харесай

Атаки със секретно оръжие. Как руското ГРУ е свързано с мистериозните случаи на Хавански синдром

Силно главоболие, гадене, отмалялост, нарушена съгласуваност и слух. За това оповестяват още през 2016 година американски дипломати в Хавана , Куба. В годините по-късно за сходни недоволства описват и американски консулски чиновници, разузнавачи и служители и в други страни.

Според пострадалите признаците са се появили ненадейно и ненадейно, без контакт с непознати. А аргументите за мистериозните им признаци остават неразбираеми.

Ново журналистическо следствие обаче сочи, че " Хаванският синдром ", както оказва се състояниято, е обвързвано със чиновници на Главното ръководство на Генералния щаб на Министерството на защитата на Русия ( ГРУ ). Те може да са въздействали на американски дипломати и разузнавачи със секретно оръжие, което провокира въпросните признаци.

Времето и мястото на офанзивите могат да бъдат засечение с пътуванията на чиновници на ГРУ от военно отделение 29155. Това демонстрира взаимното на самостоятелната съветска медия The Insider , немското списание Der Spiegel и предаването " 60 минути " на американския канал CBS News , оповестено в понеделник.

Какво знаем за разкритията?
Кои са мистериозните случаи
След случаите през 2016 година в Хавана, две години по-късно за сходни признаци оповестиха и консулски чиновници на Съединени американски щати в Китай . В края на април 2021 година CNN заяви, че два сходни случая са регистрирани на територията на Съединени американски щати .

В следствие на CBS се оповестява и за случай по време на срещата на върха на НАТО в Литва през 2023 година Според обявата за сходни признаци е съобщил върховен чиновник на Министерството на защитата.
Какво откриват проверяващите
След като в продължение на година проучват няколко версии за аргументите за " Хаванския синдром ", проверяващите допускат, че признаците се дължат на микровълнова радиация. Преди това американските управляващи също са стигали до сходно умозаключение.

Журналистите на The Insider, Der Spiegel и " 60 минути " не откриват директни доказателства за потреблението на този тип оръжие от чиновниците на ГРУ, само че откриват няколко съвпадения. След като съпоставят данните за пътуванията на сътрудниците на ГРУ със случаите на " Хавански синдром " в разнообразни райони на света, те откриват, че признаците на мистериозното заболяване се демонстрират в същите интервали и на същите места, където са пътували чиновниците на военно поделение 29155 .

То се свързва с отравянията с " Новичок " на Сергей и Юлия Скрипал в Обединеното кралство, на в България, както и с диверсионни дейности в чужбина.

След изследване на данните за полетите на сътрудниците на ГРУ, публицистите са открили, че придвижването им в Европа през 2014 година съответствува с поредност от странни произшествия със чиновници на консулството на Съединени американски щати във Франкфурт на Майн .

Между 2016 и 2017 година офицери от военното поделение 29155 на ГРУ пътуват и до Китай , като употребяват ралито " Пътят на коприната " като прикритие за узаконяване на работата си в чужбина. По същото време американски дипломати стартират да оповестяват за странни здравословни проблеми. За " странни съвпадения " се оповестява и в Белград и Ханой през 2021 година

Същата година в Грузия , където се намират чиновници от звено 29155, брачната половинка на американски посланик е диагностицирана с доста рядкото заболяване - синдром на Минор - двустранно разминаване на полукръговите канали на вътрешното ухо.
Военномедицинската академия " Киров " и няколко съвпадения
В Русия " съвсем никой " не е изследвал този необичаен синдром, като се изключи Военномедицинската академия " Киров " ( ВМЕДА ) в Санкт Петербург, обвързвана са ГРУ. Сергей Чепур , доктор от ГРУ и експерт по " Новичок ", е професор в тази академия, означават създателите на следствието.

Именно във ВМЕДА в този момент работи и Александър Ковалчук ( " Калинин " ), който през 2014 година лети до Европа по време на интервенция във Франкфурт.

ВМЕДА и Институтът по военна медицина, ръководен от Чепур, са главните полигони, на които ГРУ изследва въздействието на своите медикаменти и оръжия върху човешкия и животинския организъм, допълват публицистите.

Освен това, две хипотетични жертви, които са показали признаци на " Хавански синдром ", са разпознали евентуалните причинители на нападенията си по фотоси. Агентът Егор Гордиенко е забелязан във Франкфурт на Майн, а Алберт Аверянов - наследник на военачалник Андрей Аверянов , пълководец на военно поделение 29155 - в Тбилиси.

Благодарение на приключване на информация от счетоводния отдел на ГРУ публицистите са съумели да открият още, че на Иван Терентиев , заместник-командир на 29155, е било подредено през 2019 година да изследва " евентуалните благоприятни условия на несмъртоносните акустични оръжия при военни (бойни) интервенции в града ".

Авторите на следствието стигат до извода, че въпреки да няма директни доказателства в интерес на присъединяване на ГРУ в потреблението на " акустични оръжия " (звукови или ултразвукови), след появяването на нови данни " американските управляващи може да премислят отношението си към " Хаванския синдром ". На това се надяват и жертвите.
Какво споделя Вашингтон
Официално американските управляващи към момента не са признали случаите на " Хавански синдром " за действително заболяване, породено от външно влияние, а недоволствата са обяснени с психологично разстройство.

В отговор на питане на CBS Службата на шефа на националното разузнаване на Съединени американски щати се базира на неотдавна оповестен годишен отчет за оценка на заканите. В него се споделя, че разследващата общественост на Съединени американски щати ще продължи да преглежда отчетите за необикновени произшествия, свързани със здравето, само че че множеството разследващи организации са стигнали до заключението, че е " извънредно неправдоподобно " зад описаните произшествия да стои външна враждебна мощ.

В началото на 2022 година обаче държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че мистериозните болести на американски дипломати по време на срещата на високо равнище сред Съединени американски щати и Русия в Женева. Тогава той сподели, че цялата американска администрация “ работи в посока на разкриването на казуса и неговия източник.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР