Силният вятър, предизвикал бурно море на плажа на Каваците, обърнал

...
Силният вятър, предизвикал бурно море на плажа на Каваците, обърнал
Коментари Харесай

Огромни вълни заляха Черноморието

Силният вятър, провокирал бурно море на плажа на Каваците, обърнал избавителни постове, оповестява Българска телеграфна агенция. Достъпът до водата на плажуващите е стеснен.

На доста места плажната линия е залята от пенещите се води на Черно море.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Трети ден плажуващите в Бургас гледат морето единствено от брега, тъй като има мъртво неспокойствие и три бала талази. Иначе температурата на водата е повече от добра и към този момент доближи 27 градуса.

На Централния и Северния плаж флагът е червен, а спасителите бдят за недисциплинирани курортисти.

Вчера 14-годишно момиче се удави на Централния плаж във Варна. Тийнейджърката влезнала в бурното море, макар аления байрак и апелите на спасителите към почиващите да не влизат във водата. По същото време на плажа в Черноморец животът си загуби и 74-годишен мъж.

Както е известно, през август морето се " обръща ". Мъртвото неспокойствие, което е доста рисково за неопитните плувци, се появява точно към средата на месеца и се оказва главната причина за огромна част от трагичните случаи.



Снимка: Българска телеграфна агенция
Спасителите поучават хората да се пробват да разпознаят мъртвото неспокойствие още от плиткото - да ревизират дали морето " дърпа " във вътрешността. Това става като влезете във водата и потопите единствено краката си до колената. Ако пясъкът под краката ви се движи, значи е доста евентуално да има мъртво неспокойствие.

Ако пък попаднете в мъртво неспокойствие, когато към този момент сте на надълбоко, най-важното е да запазите хладнокръвие и да знаете, че има по какъв начин да стигнете до брега безвредно, макар че обстановката наподобява безнадеждна. Не би трябвало да пробвате да плувате непосредствено към пясъка или във вътрешността към по-дълбокото, а встрани - под кос ъгъл. Самите течения пък е допустимо от време на време даже без да мърдате да ви извадят на брега.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР