Силният вятър нанесе щети в цялата страна, а в някои

...
Силният вятър нанесе щети в цялата страна, а в някои
Коментари Харесай

Силен вятър и снеговалеж повалиха дървета и спряха тока на много места в страната

Силният вятър нанесе вреди в цялата страна, а в някои области той беше съпроводен с изобилен снеговалеж, което в допълнение утежни ситуацията. На места има снегонавявания и са се образували преспи.

Тази заран в Смолян беше оповестено бедствено състояние поради мощен вятър, затворени пътища от паднали дървета и селища без ток.

В района духа плевел вятър , вследствие на което има изкоренени и паднали дървета , затворени пътища и прекратено електрозахранване. Без ток са 70% от обитаемоте места в Общината , заяви зам.-областният шеф Адриан Петров.

Вятърът отнесе част от покрива на филиала на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ в града, както и целия покрив на триетажна къща в квартал „ Райково “. Инцидентът стана към 6 ч. тази заран. Няма потърпевши хора.

Мобилизирани са доброволци и чиновници на горските стопанства , които ще се включат в отстраняването на падналите дървета, само че поради мощните пориви напразно работата на терен към момента не може да стартира.

-->

Силният вятър и продължаващият снеговалеж оставиха 90 села в Добричко без ток. В част от помпените станции водоснабдяването в региона също е нарушено. Аварирали тирове затвориха пътя Добрич – Варна.

Снежната завивка е едвам шест сантиметра, само че все пак пътуването е затруднено. Обходният маршрут за Варна и през Балчик.

„ В момента на територията на област Добрич работят 32 снегорина, като снегопочистването се прави без да се стопира “, увери регионалният шеф Красимир Кирилов.

Временно е лимитирано придвижването по път II-29 Добрич – Генерал Тошево заради мощен снеговалеж и евакуиране на аварирал рейс, както и по път III-2902 Кичево – Аксаковска гледка, още веднъж заради снеговалеж и мощен вятър.

-->

Ураганен вятър унищожи част от покрива на учебно заведение в Карлово . Квартали в града са без ток.

В Клисура също няма ток и учебни заведения и детски градини за затворени.

Бурният вятър събори указателни табели и дървета във Враца , а хората едвам се задържаха по тротоарите. Между 1:30 и 2 ч. е измерена скорост напразно към 86 км/ч. В момента времето е слънчево и температурите са позитивни, само че поради вятъра се усеща като доста по-студено – към минус 10.

В Мездра поради мощните пориви мнозина са изкарали безсънна нощ. -->

Временно беше спряно придвижването на тежкотоварни камиони с обща маса над 12 т в Прохода на Републиката . Причината бяха снегонавяванията.

По обяд пътното платно беше почистено, поривите напразно бяха частични, само че много мощни – близо 80 км/ч., а температурата на въздуха беше минус 2 градуса. Проблем обаче са заснежените указателни и пътни знаци.

Проходът Шипка остава отворен за придвижване на леки коли.

--> Пътищата в областите Габрово и Велико Търново са проходими при зимни условия.

Временно без ток бяха няколко махали в региона на Вонеща вода, само че повредата беше отстранена още в утринните часове.

Силният вятър в София събори ограда към ров. Сигналът ни беше изпратен от консуматор в рубриката „ Аз,репортерът “. -->

Силен пулсиращ вятър със скорост над 140 км в час стана причина за паднали дървета и скъсани електропроводи в Сливенско . От нощес дежурните в общината са приели десетки сигнали. Има паднали керемиди и част от покриви, специалисти оглеждат провалите на място.

От ЕНЕРГО-ПРО регистрираха, че към 11 ч. без ток са били 141 обитаеми места в Североизточна България .

Силният вятър, съпроводен с дъжд и влажен сняг, провокира редица повреди по оборудванията от електроразпределителната мрежа. Сутринта екипите на ЕНЕРГО-ПРО са възстановили електрозахранването на над 100 обитаеми места. Най-тежка е обстановката в областите Добрич и Габрово , където без електрозахранване са надлежно 95 и 28 места, се споделя в известието. Всички спешни екипи на „ ЕНЕРГО-ПРО Мрежи “ в засегнатите области са мобилизирани за премахване на зародилите повреди. В доста региони работата на експертите е затруднена от метеорологичната конюнктура, която тук-там се усложнява.

От „ Електроразпределение Юг “ също оповестиха, че мощен вятър и голям брой паднали дървета по електропроводи са причина за спирания в електрозахранването в някои региони. Основно наранени са села в общините Смолян, Баните и Ардино , в планинските елементи на Област Пловдив (районите към Клисура и Първомай), в региона на Община Твърдица .

Продължава работата на диспечерските центрове и спешните екипи по отстраняването на повредите. Общо 76 екипа на сдружението са ангажирани с възстановителните действия, които включват и физически обход в труднодостъпни региони, се споделя в текста.

Близо 500 машини са обработвали през нощта пътните настилки по републиканската мрежа, оповестиха от АПИ. През деня работата на снегопочистващата техника продължава, с цел да се обезпечи проходимостта на пътищата при зимни условия.

Настилките се обработват непрестанно, само че поради ниските температури и мощния вятър е допустимо да има хлъзгавост и снегонавявания на платното и водачите би трябвало да карат деликатно и да потеглят на път единствено с подобаващи гуми.

Снеговалеж и мощен вятър има сега в областите Варна, Добрич, Търговище, Габрово, Кюстендил и Пазарджик.

Поради това е лимитирано придвижването по път II-29 Варна – Добрич и път III-2902 Кичево – Аксаковска гледка, както и по път I-5 Казанлък – Шипка, като трафикът е ориентиран по обходен маршрут: път I-6 Казанлък – Дунавци – път III-5601 Дунавци – Шейново – Шипка.

Ограничено е и придвижването в посока Габрово по път I-5 Казанлък – Габрово. За товарни коли над 12 тона е лимитирано прекосяването по път III-358 Шипково – Рибарица.

Затворен за всички типове моторни транспортни средства е Троянският проход.

Целогодишно неразрешено за МПС над 3,5 тона е прекосяването през проходите Дюлински и Пампорово, а на товарни коли над 10 тона – през Вратник и Твърдишки.

Забранено за МПС над 12 тона е прекосяването през проходите Петрохан, Котленски и Шипка.

Очаква се преваляванията се чака скоро да спрат, само че вятърът ще стартира да отслабва едвам в края на деня .
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР