Силният обществен натиск принуди българските политици да се задействат срещу

...
Силният обществен натиск принуди българските политици да се задействат срещу
Коментари Харесай

ДВ: Чужди медии за България - една страна се бори срещу насилието

Силният публичен напън принуди българските политици да се задействат против насилието. Парламентът в София одобри ограничения против домашното принуждение, пишат няколко немски издания за митингите в България. Публикациите обобщава Дойче веле

" Натискът изпод дава резултат " – под това заглавие немският " Тагесцайтунг " разгласява публикация за митингите против домашното принуждение в България. В нея се споделя:
" Хватката им е здрава. Хиляди във вторник още веднъж излязоха в столицата София и други градове на митинги против насилието над дами, носейки плакати " Няма да мълчим! " и " Нито една повече! ". Те гръмогласно упорстваха за промяна на правосъдната система и за законодателни промени, които да пазят по-добре дами от домашно принуждение. "


Общественият напън докара до законодателни промени

 

Друг немски вестник, " Зюддойче Цайтунг ", който също излиза със публикация по тематиката, прибавя, че митинги е имало и пред българските посолства в Берлин и в други европейски столици. Двата вестника описват в резюме историята на потърпевшата Дебора, претърпените от нея премеждия и за 400-те хирургически шева, които е получила. Авторитетното издание " Шпигел " дефинира това като " брутално нахлуване " и отбелязва, че откакто се разбра за многочислени ужасяващи случаи публичният напън е повишен и е принудил Народното събрание да промени законодателството против домашното принуждение.

Трите немски медии в детайли се стопират на предисторията и на дебатите в Народното събрание, като означават разногласията към по този начин наречената " интимна връзка " и дали тя да бъде дефинирана единствено като хетеросексуална. " Зюддойче Цайтунг " разяснява, че депутатът от Българска социалистическа партия Иван Иванов е приказвал за опит да се легализират еднополовите бракове, а лидерката на същата партия Корнелия Нинова се страхувала да не бъде отворена малка врата за признание на " третия пол ". В кореспонденцията на Тобиас Цик става дума и за патриотичните татуировки на хипотетичния принудител, както и за настояването на Хелзинкския комитет за бъде разследвана показаната в Народното събрание екстремистка и проруска партия " Възраждане ". Авторът на публикацията заключава: " Обновеният закон вероятно слага единствено началото на конфликта на тази страна с казуса с насилието, който тя има. "

Германските издания в детайли описват и за скандалните думи на депутата и ръководител на Комисията по просвета Вежди Рашидов (който в това време подаде оставка – бел. ред.). По тази тематика Тобиас Цик написа в " Зюддойче Цайтунг ": „ От позиция на доста протестиращи думите на политика бяха освен това от елементарен гаф. Те бяха признак на нещо надълбоко сбъркано в тяхната страна. "

 

Именно по отношение на това " нещо надълбоко сбъркано " в България немските медии пишат и за отношението в България към Истанбулската спогодба. В „ Шпигел “ четем: „ Тази югоизточноевропейска страна не е утвърдила Истанбулската спогодба на Съвета на Европа за предотвратяване от и битка против домашното принуждение и насилието против дами. Подписалите страни се задължават да обезпечат по-добра отбрана на девойките и дамите – да вземем за пример посредством правосъдно гонене на причинителите. Конвенцията обгръща и специфични ограничения за протекция жени-мигрантки или търсещи политическо леговище. През 2018 година Конституционният съд в София реши, че това интернационално съглашение влиза в спор с българската конституция. "

В резюме – заглавието и подзаглавието на публикацията в " Зюддойче Цайтунг ", които най-ясно формулират протичащото се в страната: " България: една страна се бори против казуса си с насилието. Как българите ще съумеят да овладеят насилието. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР