Силните студове причиняват много проблеми, както на собствениците на автомобили,

...
Силните студове причиняват много проблеми, както на собствениците на автомобили,
Коментари Харесай

Може ли маслото в двигателя да замръзне?

Силните студове предизвикват доста проблеми, както на притежателите на коли, по този начин и на автосервизите. Най-често проблемите са са акумулаторите, само че те са лесноразрешими дреболии в съпоставяне с най-лошия призрачен сън – замръзналото моторно масло. Може ли маслото в мотора да замръзне? И при какви температури можем да използваме минерално и полусинтетично масло?

Веднага щом живакът в термометъра падне под нулата, някои водачи стартират да изпадат в нервност. Какво ще стане с колата? Да тя, без подозрение, замръзва, само че това не е съдбовно, когато приказваме за температури до −15 градуса по Целзий. След тази отметка на термометъра нещата стават в действителност забавни.

В такива студове старите батерии се предават, в допълнение конфигурирана мултимедия отхвърля да работи, а пораждат и по-сериозни усложнения. Например при -15 градуса минералното масло в мотора стартира да замръзва. Замръзването на моторното масло единствено по себе си е смъртна присъда.

Главата на цилиндъра, несъмнено, не се деформира, в нея няма такова количество течност, че замръзването да докара до повишение на размера и раздуване, само че маслената помпа няма да може да изпомпва масло в мотора и това автоматизирано ще докара до надраскване на цилиндрите, написа AutoMedia.bg. Повечето водачи в този миг издишват и се успокояват: кой естествен би употребявал през днешния ден минерални масла? Тези времена от дълго време са отминали. Но, има едно само че. При −20 градуса проблемите стартират и с полусинтетиката, а при −30 и със синтетичните моторни масла. 

Много постоянно водачите имат проблеми и със съставът на маслото, тъй като това, което е изписано на опаковката, не всеки път дава отговор на действителността. По магазините пък има значително подправени масла. И в случай че наличието не дава отговор на написаното на етикета, замръзването настава доста по-рано от посоченото. Освен това: по време на работа на автомобила моторното масло се износва, губи свойствата си, а също по този начин има хигроскопичност - способността да всмуква влага - въпреки и незначителна. 

И несъмнено, не би трябвало да се не помни обстоятелството, че при минусови температури се получава и конденз. Особено когато температурите скачат от над нулата до под -30. Следователно, при супер ниски температури, от порядъка на -25 градуса и по-студено - си коства да претеглите нуждата от пътешестване с кола тъкмо в този миг. Но по-важното е избора на моторно масло да става единствено от доверени продавачи. Да, може да е по-скъпо, само че разглобяването и ремонта на мотора с вътрешно горене са още по-скъпи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР