Силни послания последваха сред политиците в Брюксел, както и сред

...
Силни послания последваха сред политиците в Брюксел, както и сред
Коментари Харесай

Силни послания от Брюксел в Киев и Кишинев след решението за Украйна и Молдова

Силни послания последваха измежду политиците в Брюксел, както и измежду ръководещите в Киев и Кишинев след решението на Европейския съвет за предоставяне на Украйна и Молдова статут на страни кандидатки за участие в Европейския съюз.

„Това е доста мощен сигнал към Русия, че съюзът поддържа прозападните аспирации на украинците“, съобщи председателстващият съюза  Еманюел Макрон. Председателят на Европеския съвет Шарл Мишел дефинира рлешението по този начин:

„Това е исторически миг, който ни разрешава да очертаем контурите на Европейски Съюз, откакто през днешния ден взехме решение да дадем статут на кандидат-членки на Украйна и Молдова и да бъдем в подготвеност да създадем същото и за Грузия, щом извърши целите. Това е доста мощно послание“.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази убеденост, че Украйна и Молдова ще положат старания да одобряват нужните промени допустимо най-бързо.

В послание към участниците в срещата на върха Володимир Зеленски сподели, че решението е най-сериозната стъпка за усилване на Европа в изискванията на съветската експанзия. И добави:

„Украинското и европейското знаме ще бъдат дружно и когато ще възобновяване нашата страна дружно след тази война! Днес желая да благодаря, отделно  и в границите на взаимното ни съвещание, на всички европейски лидери; да благодаря на нашите герои – всички, които с оръжие в ръка пазят независимостта на Украйна и свободата в Европа. Благодаря ви, че вършиме допустима новата украинска и европейска история, още по-силна и по-свободн“.

Президентът на Молдова Мая Санду написа в „Туитър“, че пътят към участието ще е сложен и че ще трябват доста старания, с цел да бъде извървян сполучливо.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР