Силната икономика на САЩ дава неочакван тласък на долара, разочаровайки

...
Силната икономика на САЩ дава неочакван тласък на долара, разочаровайки
Коментари Харесай

Силният долар започна да плаши инвеститорите

Силната стопанска система на Съединени американски щати дава непредвиден подтик на $, разочаровайки вложителите, които залагат на неговия спад. Американската валута се увеличи с 2.5% от последното си дъно по отношение на останалите валути и е покрай най-високото си равнище от март, предава Reuters.

Зараждащото се рали опонира на упованията, че зелените пари ще стартират да губят от силата си, изключително след миналогодишните многодесетилетни върхове. Нетните фючърсни залози по отношение на $ възлизат на 12.34 милиарда $ през седмицата до 30 май, откакто доближиха двегодишно дъно по-рано през месеца, съгласно данни от Комисията за търговия със стокови фючърси.

В последното изследване на BofA Global Research мениджърите на фондове показаха късите
залози против $ като “най-натоварена “ търговия на пазара.

Доларът е в доста комплициран преход от бичи към мечи пазар. Този временен интервал ще бъде много разочароващ “, споделя Арън Хърд, старши портфолио управител за валути в State Street Global Advisors.

Хърд чака доларът да остане мощен в доста кратковременен проект, само че да спадне устойчиво през идващите няколко години. Инвеститорите настояват, че доларът има доста място за намаляване, защото валутата остава с към 15% над най-ниското си равнище след пандемията и се чака Федералният запас скоро да приключи нарастванията на лихвените проценти, които помогнаха за поддръжката на зелените пари.

Но прогнозата им беше възпрепятствана от серия мощни данни за Съединени американски щати, които допускат, че стопанската система остава устойчива макар покачвания на Фед, ориентирани към закъснение на растежа и ограничение на инфлацията. Повечето вложители имат вяра, че доларът евентуално ще остане висок, до момента в който данните за Съединени американски щати не станат уверено по-слаби, позволявайки на Фед да понижи лихвите.

Последното доказателство за силата на стопанската система пристигна в петък, когато Съединени американски щати регистрираха по-голямо от предстоящото нарастване на заетостта през май. Други скорошни данни, в това число потребителските разноски и продажбите на нови жилища, също натежаха против визията, че Фед ще понижи лихвите в скоро време.

Силата на $ е напълно обвързвана с обстоятелството, че данните за Съединени американски щати в действителност са много положителни “, сподели Алвисе Марино, пълководец в Credit Suisse.

Стратезите на Credit Suisse неотдавна заложиха на облагата на $ по отношение на еврото. Зелените пари се покачиха с към 3% по отношение на еврото през май. По-силният $ може да бъде срещуположен вятър за рисковите активи, защото оказва помощ за стягане на кредитните условия, като в същото време натежава върху облагите на американските експортьори и мултинационални компании. Все отново мнозина имат вяра, че е единствено въпрос на време доларът да възобнови низходящ тренд, при който падна с 11.5% от върховете си през септември.

UBS Global Wealth Management класира $ като своята “най-малко желана “ валута, заявявайки, че Фед евентуално ще понижи лихвите в края на тази година или началото на 2024 година, намалявайки преимуществото си в доходността по отношение на еврото и други валути.

Представители на Федералния запас показаха предходната седмица, че централната банка евентуално ще пропусне повишението на лихвените проценти на идното си съвещание на 13-14 юни, оставяйки вратата отворена за бъдещо нарастване на разноските по заеми. В Европа президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард сподели, че е належащо в допълнение стягане на политиката - наклонност, която ще подкопае преимуществото на $ в доходността.

След като Федералният запас спре да усилва лихвите, пазарът ще се концентрира по-интензивно върху момента на първото понижение на лихвения % и това евентуално ще подкопае $ “, сподели Браян Роуз, старши икономист в UBS Global Wealth Management.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР