Силите за бърза поддръжка на Судан (RSF) са на път

...
Силите за бърза поддръжка на Судан (RSF) са на път
Коментари Харесай

RSF на Судан се доближава до превземането на целия Дарфур

Силите за бърза поддръжка на Судан (RSF) са на път да завладяват Дарфур напълно от суданската войска, споделиха специалисти и деятели пред Al Jazeera.

Те споделиха, че може да се случат повече всеобщи зверства в ръцете на паравоенните сили, които са упрекнати във военни закононарушения и геноцид, откакто завладеят района – провинция с размерите на Франция.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Бежанците от Дарфур в Судан оповестяват за етнически стимулирани убийства от RSF Снимки: Още израелски офанзиви, повече гибел и опустошения в Газа Война Русия-Украйна: Списък от основни събития, ден 623 Най-малко 22 миротворци на Организация на обединените нации ранени при оттегляне от базата в Северно Мали завършек на списъка

Миналата седмица RSF победиха армията в Южен, Западен и Централен Дарфур и в този момент се готвят да завладяват севера, където стотици хиляди вътрешно разселени хора са потърсили леговище.

Хиляди нови вътрешно разселени лица пристигнаха в Северен Дарфур, откакто RSF и армията се сблъскаха през април, присъединявайки се към стотици хиляди хора, които към този момент бяха разселени от гражданската война в Дарфур през 2003 година

„ Хората си потеглят в очакване на огромен спор. Някои бягат в дребни градове, които не са безвредни. Други отиват в планините или в Либия “, сподели Башир Осман*, който приказва с Ал Джазира от Северен Дарфур и който неотдавна беше изселен от столицата на Южен Дарфур Нияла.

Правителството на RSF може да направи живота още по-труден за 11-те милиона (PDF) поданици на Дарфур, споделиха деятели и специалисти, имайки поради очевидната некадърност или отвращение на групата да управлява личните си сили, които ограбиха цели градове от началото на войната.

Те също цитираха дългата история на RSF за съществени нарушавания на правата на индивида против неарабските общности в Дарфур, както и възприеманите критици.

Беззаконие и обир

Абдел Рахим Дагало, вторият пълководец на RSF, прикани жителите да се върнат по домовете си, откакто силите му превзеха Ниала на 26 октомври.

Дагало, който е глобен от Съединени американски щати за наблюдаване на зверствата и е по-големият брат на шефа на RSF Мохамед Хамдан Дагало – необятно прочут като Хемедти – също прикани полицията да пази цивилната благосъстоятелност и племенните водачи да ръководят разногласия в града. На процедура RSF си изми ръцете от отговорността да ръководи, сподели Сулиман Балдо, създател на мозъчния концерн Transparency and Policy Tracker.

„ RSF няма потенциала да ръководи обитаемоте центрове и да даде опция на държавните системи “, сподели той пред Al Jazeera. „ Те не го крият и по тази причина желаят хората сами да вършат нещата. Това ще значи по-нататъшно напрежение и срив в закона и реда. “

След като победиха армията в Южен Дарфур, двама деятели от района споделиха, че бойците на RSF упрекват цивилни, че са членове на ислямско придвижване в Судан, управлявало три десетилетия зад някогашния водач Омар ал-Башир.

Те споделиха, че обвиняванията наподобяват като предлог за конфискуване на цивилни активи и за тормоз на хипотетични съперници, в това число наблюдаващи на правата на индивида.

„ Намерението на RSF е да откри опрощение за кражбата на всичко, което хората имат, като техните коли и движимости “, сподели Мохамад Ниала, публицист от района, който приказва с Ал Джазира от Найроби, Кения.

Сексуално принуждение

В Дарфур дамите и девойките също са изложени на по-голям риск от полово принуждение от RSF, споделиха деятели.

Службата на Организация на обединените нации по правата на индивида (OHCHR) откри, че минимум 20 дами и девойки са държани в Дарфур в „ сходни на плебеи условия “ от бойци в „ униформи на RSF “ или въоръжени групи, „ свързани с RSF “.

Организация на обединените нации също е документирал 50 случая на полово принуждение, в това число случаи на обезчестяване и групово обезчестяване.

Нехла Юсеф, активистка от Южен Дарфур, сподели пред Ал Джазира, че случаите на обезчестяване и други форми на полово принуждение евентуално са доста повече от това, което Организация на обединените нации рапортува. Тя упрекна RSF за ориентиране и заплашване на локални деятели, притискайки ги да избягат от Дарфур, вместо да останат, с цел да следят нарушаванията.

„ Чуваме по-малко случаи на полово принуждение и обезчестяване, тъй като деятелите имат по-малко благоприятни условия да се движат и следят “, сподели тя от Кампала, Уганда, където неотдавна избяга. „ Също по този начин няма функциониращи полицейски сектори, лечебни заведения или даже интернет връзка, която да ни разреши да слушаме или да научаваме за докладвани случаи на обезчестяване [в Южен Дарфур]. “

Ал Джазира изпрати писмени въпроси до представителя на RSF Юсиф Езат по отношение на изказванията за полово принуждение против дами и девойки, само че той не беше дал отговор досега на публикуването.

Призиви за отбрана

Пълното ръководство на RSF може да докара до още огромни жестокости против цивилни, предизвести Мохамад Осман, судански откривател за Human Rights Watch.

Той сподели пред Al Jazeera, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации има пълномощието да позволи мироопазваща задача, която да обезпечи най-малко минимална отбрана на цивилните, като в същото време оказва помощ за наблюдаване на злоупотреби и жестокости.

„ Секретен сътрудник на Организация на обединените нации е главният орган, виновен за [въпросите на защитата], само че от началото на спора не сме виждали индикации, че те даже повдигат обстановката в Дарфур “, сподели той.

RSF към този момент са забъркани в подкрепяне и подстрекателство на съюзнически милиции в опита за етническо пречистване на неарабското племе масалит от Западен Дарфур и убийството на наблюдаващи, юристи и публицисти, свързани с човешките права.

Местни наблюдаващи споделят, че RSF и съюзническите им милиции са направили повече всеобщи убийства, откогато Западен Дарфур падна напълно в ръцете на RSF на 4 ноември.

Само два дни по-късно RSF са умъртвили водача на племето Масалит Мохамад Арбаб и са отвлекли шестима от синовете му в лагера за разселени лица Ардамата, споделиха два източника, наблюдаващи обстановката, пред Ал Джазира.

Местни наблюдаващи споделиха, че по-късно до 800 млади мъже в лагера са били екзекутирани.

„ Има дълъг лист от нарушавания, които не престават в Западен Дарфур “, сподели Бедур Закария, наблюдаващ за правата на индивида от района, който в този момент живее в Кампала. „ [RSF] към момента преследват хора. “

Хаос и гнет

На 2 ноември държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен прикани RSF да спрат настъплението си към ел-Фашер, столицата на Северен Дарфур. Той сподели, че нападението ще изложи цивилните на „ изключителна заплаха “.

Жителите на Северен Дарфур споделиха на Al Jazeera, че множеството хора чакат борбата да провокира огромна филантропична злополука, като мнозина предвиждат, че RSF ще завладеят града в границите на две или три седмици.

Балдо сподели, че армията просто е превъзхождана по бройка и оръжие.

„ Армията не е спечелила нито една борба в тази война, тъй като няма тактика, която да е устойчива “, сподели той. „ Те просто остават в своите гарнизони и на позициите си, до момента в който RSF не ги обкръжи. “

Осман, жителят на Северен Дарфур, добави, че множеството хора биха предпочели да видят армията да победи RSF, само че той не е оптимист.

„ При RSF има повече безпорядък и повече нарушавания на човешките права “, сподели Осман. „ Хората тук се опасяват, че в случай че RSF завоюват в ел-Фашер, те ще тероризират това място, тъкмо както те тероризираха на всички места другаде в Дарфур. “

*Името на Осман е променено по негова молба заради боязън от евентуално отмъщение от RSF или неговите съдружници.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР