Силата на жените-бежанки представя гръцката фотографка Олга Стефату в експозицията

...
Силата на жените-бежанки представя гръцката фотографка Олга Стефату в експозицията
Коментари Харесай

Олга Стефату: Изложбата “Chrysalis” показва силата на жените бежанки

Силата на жените-бежанки показва гръцката фотографка Олга Стефату в експозицията си " Chrysalis ", изложена в изложба " Синтезис ".


„ Chrysalis “ изобразява портретите на 19 жени-бежанки от друг генезис - Сирия, Иран, Ирак, Афганистан, Конго и Камерун, които бяха или още са в Атина. Те са облечени в рокли и костюми, направени от термично златно фолио, употребявано за избавителни задачи. Портретите са съпроводени от историите на тези дами, минали безусловно планини и морета, с цел да потърсят леговище в Гърция, или най-малко да преминат през нея в търсене на по-добър живот.

“Портретите разказват вътрешната мощ и хубостта на тези дами, а в текста се написа действителността им, която е напълно тежка “, споделя Стефату.

„ Те са изправени през доста безредици, които са свързани със статута им като бежанки. Много от тях са сами в Гърция, доста от тях също са майки, на няколко от тях мъжете им са надалеч. Също поради културата на страните, от които бягат, доста постоянно те остават в лагерите, по тази причина са изключени от общността, от опциите за работа и обучение, и най-много - от опцията за по-нормален живот. “

„ Разбрах, че им би трябвало психическа помощ, взех решение да им дам едно положително прекарване. Ползвах този материал, който е доста обвързван с бежанците, защото е първото нещо, с което се срещат като излизат от лодките. Ползвах го, тъй като това е първата „ топлота “ и „ вяра “, с която се срещнат след пътуването им. “


„ Целта беше моделите да носят тези рокли, с цел да се срещат с личната си мощност, и с цел да усещат подготвени да показват себе си “, сподели за БГНЕС Стефату. Неслучайно името на изложбата й се превежда като " златен пашкул ".

На въпрос за какво авторката избира София за изложбата си, Стефату споделя, че предходната година е била най-малко три пъти в България, а при един от тях инцидентно се среща с Надежда Павлова - куратор на сегашната й галерия. „ Аз съм влюбена в България. Посетих няколко места от нея, и бяха неповторими, “ прибавя фотографката. И демонстрира един от портретите: на фотографията може да се види жена от Конго, наречена Софиа. " Разбрах, че Софиа има доста добър глас за оперно пеене по време на нашата сесия. Помогнахме й да взе участие в операта на интеркултурната лиричната сцена на Атина. И ето по какъв начин методът на „ трансформация “ има необятен диапазон, “ изяснява Стефату.

Фотоизложбата, показваща една страна на дамите бежанки - тази тяхна страна, която се изправя непокорно против компликациите, може да бъде забелязана от 20 юли до 16 септември в изложба „ Синтезис “. / БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР