Приветстваме ангажиментите, поети от китайските власти, да се въздържат от

...
Приветстваме ангажиментите, поети от китайските власти, да се въздържат от
Коментари Харесай

Макрон на съвместен брифинг със Си: Пекин отказва всякаква помощ за Москва

" Приветстваме уговорките, поети от китайските управляващи, да се въздържат от продажба на каквито и да било оръжия или оказване на помощ на Москва и да управляват прецизно износа на артикули с двойна приложимост ", които биха могли да се употребяват за военни цели.

Си прикани в Париж страната му да не бъде " опетнявана " по въпроса за Украйна, където по думите му Пекин играе " позитивна роля " за намирането на спокойно решение на войната.

Агенция Франс Прес отбелязва, че на брифинга не са били позволени журналистически въпроси.

Западът, отпред със Съединените щати, постоянно подлага на критика Китай по въпроса за Украйна. Макар да приканва за ценене на териториалната целокупност на всички страни - в това число Украйна - той в никакъв случай не е осъждал обществено Русия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Освен това Пекин укрепи дипломатическите и икономическите си връзки с Москва след началото на съветската атака в Украйна през февруари 2022 година. Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи нова вълна от наказания при започване на май, по-специално против китайски компании, които съгласно него оказват поддръжка на съветската инвазия.

Първият ден от двудневното държавно посещаване на китайския президент Си Цзинпин във Франция мина под знака на комерсиалните разногласия. Си отхвърли безпокойствата, изразени от френския му сътрудник Еманюел Макрон и от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тримата водачи се събраха на среща в Елисейския замък. Те демонстрираха общо предпочитание да бъде комплициран завършек на войната в Украйна, само че не се и пробваха да скрият различията си по другата огромна настояща тематика - напрежението в международната търговия, обобщава Агенция Франс Прес.

Френският президент Еманюел Макрон, китайският му сътрудник Си Цзинпин и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разискаха на среща в Елисейския замък в Париж през днешния ден войната в Украйна и комерсиалните разногласия
Снимка: БТА/АП

Макрон съобщи, че желае да повдигне в дух на " другарство и доверие " въпроса за " безпокойствата, с цел да се опитаме да ги преодолеем ", като прикани за " обективни правила " в търговията.

Европейски Съюз " няма да се поколебае да вземе твърди решения ", с цел да " отбрани своята стопанска система и сигурност ", акцентира Фон дер Лайен.

Тя участва на диалозите в Елисейския замък, сходно на предходни срещи на върха Франция-Китай, с цел да бъде демонстрирана единната позиция на Европейския съюз в региона на търговията, отбелязва Агенция Франс Прес.

По-рано Фон дер Лайен разкритикува " нелоялната конкуренция " от страна на Китай чрез " големи дотации ", да вземем за пример за производството на електрически коли и стомана.

" Така нареченият проблем с индустриалният потенциал на Китай не съществува ", отговори Си Цзинпин. Китайският президент сподели още, че страната му оказва помощ да бъде увеличено международното предложение, което способства за намаляване на инфлационния напън в световен мащаб.

Търговските разногласия сред Европейски Съюз и Китай обаче са многочислени и може да доведат довъвеждане на наказателни мита. През последните месеци Брюксел усили следствията за китайски държавни дотации в редица стопански браншове, по-конкретно за производството на електрически автомобили.

В завоалирана рецензия към Германия, френският президент призна през вчерашния ден, че страните от съюза " не са единомислещи " в тактиката си. Най-голямата европейска стопанска система постоянно е подложена на критика, че играе независимо, в опит да резервира своя експорт на коли на китайския пазар, показва Агенция Франс Прес.

Китай отхвърля доста от европейските ограничения като протекционистки. Властите във втората по величина стопанска система в света започнаха следствие по-конкретно за дотации за френския коняк, което бе разкритикувано от Макрон.

Френският президент въпреки всичко с пробва да играе ролята на балансьор сред двете международни сили - Съединени американски щати и Китай.

Вчера Си Цзинпин дойде във Франция, започвайки първата си обиколка в Европа от 2019 година Той бе посрещнат с доста помпозна гала в Дома на инвалидите в Париж, отбелязва Агенция Франс Прес.

След Франция Си ще посети още Унгария и Сърбия - две европейски страни, които поддържат положителни връзки с Китай и са считани за близки до Русия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР