Сигурността в Еквадор се развали, тъй като наркокартелите експлоатират банановата индустрия, за да доставят кокаин

...
ГУАЯКИЛ, Еквадор (АП) — Мъже се разхождат през тучна плантация
Коментари Харесай

ГУАЯКИЛ, Еквадор (АП) — Мъже се разхождат през тучна плантация между мекото тихоокеанско крайбрежие на Еквадор и величествените му Анди, подрязвайки стотици китки зелени банани от стенещи растения, два пъти по-високи от тях.

Работници теглят гроздовете до поточна линия, където бананите се измиват, претеглят и облепват със стикери за европейски купувачи. Собственикът Франклин Торес наблюдава цялата дейност през последната сутрин, за да се увери, че плодовете отговарят на международните стандарти за красота - и още по-важното, че са опаковани за пратка без кокаин.

Торес е свръхбдителен, защото Еквадор е все по-активен сливането на две глобални сделки: банани и кокаин.

Южноамериканската държава е най-големият износител на банани в света, превозвайки около 6,5 милиона метрични тона (7,2 тона) годишно по море. Освен това е вклинен между най-големите производители на кокаин в света, Перу и Колумбия, и наркотрафикантите намират контейнери, пълни с банани, идеалното средство за контрабанда на техния продукт.

Проникване на наркотрафикантите в индустрията, която е отговорна за около 30% от бананите в света са допринесли за безпрецедентно насилие в тази някога мирна нация. Стрелбите, убийствата, отвличанията и изнудванията са станали част от ежедневието, особено в тихоокеанския пристанищен град и център за доставка на банани Гуаякил.

„Това е отговорност на всеки: човекът, който го транспортира, човекът, който го купува, човекът, който го консумира,” продавачът Далия Чанг, 59, пребиваващ цял живот в Гуаякил, каза за търговията с кокаин. „Всички те споделят отговорността. Те съсипаха страната ни.“

Страната, която не е голям производител на кокаин, беше особено разтърсена, когато кандидат за президент, известен с твърдата си позиция срещу организираната престъпност и корупцията – Фернадо Вилависенсио – беше смъртоносно прострелян края на предизборния митинг на 9 август. Той обвини еквадорската банда Los Choneros и нейния задържан лидер, когото той свърза с мексиканския картел Синалоа, че са заплашвали него и предизборния му екип дни преди убийството.

В допълнение към близостта си до производството на кокаин, картелите от Мексико, Колумбия и Балканите са се установили в Еквадор, защото използва щатския долар и има слаби закони и институции, заедно с мрежа от отдавна установени банди като Los Choneros, които са нетърпеливи за работа.

Властите Еквадор също спечели известност в световната търговия с кокаин след политическите промени в Колумбия през последното десетилетие. Полетата с кокаинов храст в Колумбия се приближават по-близо до границата с Еквадор поради разпадането на престъпни групировки след демобилизирането през 2016 г. на бунтовническата група Революционни въоръжени сили на Колумбия, по-известна с испанския си акроним FARC.

Рекордните 2304 метрични тона кокаин са произведени през 2021 г. по света, най-вече в Колумбия, Перу и Боливия. През тази година близо една трета от кокаина, конфискуван от митническите власти в Западна и Централна Европа, идва от Еквадор, двойно повече от отчетеното количество през 2018 г., според доклад на ООН, цитиращ данни от Световната митническа организация. Големите арести на наркотици зачестиха и през последния месец европейските власти направиха рекордни арести, след като инспектираха контейнери, превозващи банани от Еквадор.

На 25 август властите обявиха най-голямото теглене на кокаин в Испания досега: 9,5 метрични тона, скрити сред картонени кутии с банани от Еквадор в хладилен контейнер. Холандски служители също направиха най-голямата конфискация на кокаин в страната си миналия месец - близо 8 метрични тона - в контейнер с еквадорски банани. Властите в Гърция и Италия също обявиха конфискувания на кокаин, скрит в еквадорски банани тази година.

Бананите, насочени към Европа, се пакетират в плантации, товарят се в камиони, които ги отвеждат до огромни складове в и около Гуаякил и се прехвърлят по море контейнери, закарани до местно пристанище.

След това корабите се отправят на североизток към Панамския канал, пресичат Карибско море и отиват на изток през Атлантика.

Съзнателно или не, производителите на банани , износители, спедиторски корпорации, пристанищни оператори, частни охранителни компании, митнически агенти, селскостопански служители, полиция и купувачи предлагат възможности, които трафикантите на наркотици са използвали.

Някои трафиканти са създали подставени компании, за да имитират законни износители на банани, докато други са придобили законен бизнес, включително плантации. Те са открили компании, готови да бъдат съучастници в трафика. Те също са плащали, заплашвали са или са отвличали шофьори на камиони и други работници, за да помогнат за вкарването на кокаин в пратките.

Други трафиканти са корумпирали или сплашвали полицията, митническите агенти, охранителите и пристанищните работници, за да им помогнат - или игнорират — подправяне на контейнери на пристанищата.

Трафикът на наркотици е допринесъл за броя на насилствените смъртни случаи в Еквадор, който се е удвоил от 2021 г. до 2022 г., когато са загинали 4600, най-много регистрирани някога за една година. Страната е на път отново да счупи годишния рекорд с 3568 насилствени смъртни случая, регистрирани през първата половина на 2023 г.

В Гуаякил, където морските корабни контейнери са част от пейзажа, хората живеят в страх тези дни . Пешеходците не смеят да извадят телефоните си от джобовете си. Смесените магазини имат метални решетки от пода до тавана, които не позволяват на клиентите да влизат от тротоара. Ресторантите, които са преживели пандемията, затварят рано.

Наред с нарастването на убийствата количеството кокаин, конфискуван в пристанищата на страната, също се е увеличило, достигайки 77,4 метрични тона миналата година. Това е повече от три пъти повече от конфискуваното през 2020 г.

Генерал от националната полиция Пабло Рамирес, национален директор на еквадорските разследвания за борба с наркотиците, отдаде промяната на увеличената контрабанда, а не на по-добро правоприлагане.

Данните на полицията показват също, че от общия брой за миналата година, рекордните 47,5 метрични тона кокаин са открити в пратки с банани, въпреки че износът на плодове е намалял с 6,4% в сравнение с 2021 г.

Не повече от 30 % от контейнерите в момента се проверяват в пристанищата на Еквадор, процес, който се извършва ръчно или с кучета за надушване на наркотици. Правителството на президента Гилермо Ласо казва, че иска да използва скенери върху цели контейнери. Дванадесет от тези машини трябваше вече да работят, но Рамирес каза, че това все още не се е случило.

Рамирес каза, че очаква всички пристанища да имат работещи скенери до средата на 2024 г. Той каза, че две пристанища са тествали скенерите, за да изгладят вътрешните процедури и да обучат хората, които ще работят с машините.

Операторът на най-голямото пристанище в Гуаякил, Contecon Guayaquil S.A., отхвърли исканията на Associated Press за интервю и достъп до пристанището, за да видите съществуващите процедури за сигурност. В отговор на писмени въпроси относно мерките, говорителката Александра Пачеко каза в изявление, че операторът е сключил споразумение с Националната полиция през 2022 г., наред с други неща, за да „засили операциите в пристанището“. Тя добави, че операторът планира да похарчи около 15 милиона долара за скенерите.

Хосе Идалго, изпълнителен директор на Асоциацията на износителите на банани от Еквадор, каза, че индустрията е изложена на по-голяма опасност от трафик в сравнение с износа на други стоки поради обема на контейнерите, които използва.

„Именно поради бананите има толкова много пристанища“, каза Идалго. „Отваря пътища към други експортни продукти.“

Той обясни, че износителите харчат около 100 милиона долара годишно за мерки за сигурност, които включват камери за наблюдение в плантации, GPS наблюдение на камиони и идентифициране на сухопътни маршрути, които изискват полиция патрули, за да държат престъпниците далеч.

Въпреки това, някои износители са обвинени, че са съучастници или са пряко замесени в трафика на кокаин.

Торес, собственикът на плантация, би искал да види такъв тип износител изгонен от индустрията. Но няма регламент, който може да се използва за отнемане на разрешение за износ на банани на компания, когато бизнесът е обвързан многократно с трафик на наркотици.

„Това ме притеснява толкова много“, каза Торес. „Моите хора работят с банани, те не работят с лекарства. Това е водещ продукт, най-добрият в света и е жалко да го видите опетнен по този начин.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР