Сигурността в държавите на първа линия на НАТО сега се

...
Сигурността в държавите на първа линия на НАТО сега се
Коментари Харесай

FT: Балтийските страни са слабото място, където Русия може да провери решимостта на НАТО

Сигурността в страните на първа линия на НАТО в този момент се дефинира от войната в Украйна. В района нарастват опасенията, че съветският президент Владимир Путин може да тества решимостта на НАТО с провокации или даже директни офанзиви против балтийските страни, написа Financial Times, представен от " Фокус ".

" Последните месеци донесоха вълна от предизвестия за допустима съветска офанзива против НАТО през идващото десетилетие. Поразителното е, че освен Вилнюс, Рига и Талин показаха паника, само че и министри в Стокхолм, Берлин и Лондон, като всички намекнаха допустима борба в границите на идващите две до осем години. Регионалните водачи виждат трите балтийски страни - с тяхната дребна територия и тесни сухопътни връзки с останалата част от НАТО - като място, където един самоуверен Путин може да се опита да тества единството на Алианса и да реши казуса посредством дестабилизиращи провокации или даже директна военна офанзива ", се споделя в публикацията.

Тези терзания се ускоряват от вероятността Доналд Тръмп да се върне в Белия дом след президентските избори в Съединени американски щати. Русия може да употребява президентството на Тръмп, с цел да покаже, че НАТО е изцяло разграничена и мястото за това са балтийските страни, споделя Янис Казоцин, някогашен консултант по националната сигурност на Латвия и някогашен началник на Латвийската работа за външно разузнаване.

Казоцин вижда два вероятни сюжети за развиване на събитията в близко бъдеще.

Първият е, в случай че Русия реализира триумф в Украйна и се опита да употребява отслабения Запад. " Начинът да създадем това е бърз coup de main [внезапна атака] в балтийските страни и достоверна нуклеарна опасност по-късно “, споделя той.

Вторият сюжет: в случай че Украйна и западното единение устоят, тогава Русия може да се опита да отклони вниманието към провокации, с десетки благоприятни условия за хибридни офанзиви от бойкот и ликвидиране до агитиране на локалното рускоезично население.

В същото време балтийските страни в този момент имат по-голяма сигурност, в сравнение с са имали от епохи, с помощта на участието си в НАТО.

" Само преди няколко години проектът на НАТО да отбрани трите балтийски страни беше да разреши на Русия първо да ги окупира и по-късно да отблъсне военните й с огромна мощ в границите на няколко месеца. Днес тактиката е да се отбрани територията на НАТО от земята и да не се разреши на съветските завоеватели да унищожават градове, както направиха в Украйна. Това ще направи съветска офанзива непостижима сложна и скъпа “, написа FT.

От друга страна, отбелязва Томас Джермалавичюс, откривател в Международния център за защита и сигурност мозъчен концерн в Талин, балтийският район в този момент се усеща изключително уязвим.

Той отбелязва, че двете предпоставки на балтийската политика за сигурност след оповестяването на независимостта - в никакъв случай повече да не бъдат окупирани и в никакъв случай повече да не се бият сами - са под изострен напън.

Първо, мащабът на съветската атака в Украйна демонстрира, че съюзническите сили, ситуирани в района, не са задоволителни, с цел да сдържат Москва, а Западът е прекомерно муден, с цел да отговори на експанзията. Второ, войната в Украйна притегли вниманието към продължаващите различия сред страните на първа линия и членовете на НАТО по-на запад по отношение на същинското естество на съветската опасност.

" След като Алиансът и съдружниците се обединят– а те са в доста връзки в този развой – мисля, че ще излезем от този прозорец с по-малко старания “, споделя Ермалавичюс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР