Сигурност, спокойствие, уют, внимание към детайла и качествено строителство –

...
Сигурност, спокойствие, уют, внимание към детайла и качествено строителство –
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на „Явор“ АД – Мирослав Манолов за технологиите и използваните материали в строителството на проектите на дружеството

Сигурност, успокоение, уют, внимание към детайла и качествено строителство – това са нещата, които всеки новодомец търси при избора на жилище. Докато първите фактори са въпрос на вътрешно чувство за стремежи дом и са строго самостоятелни, то качеството на строителството е нещо, което е обективно и с точни и ясни параметри. Не всеки обаче може да бъде изцяло способен по отношение на това, какво тъкмо значи качествено строителство. Именно заради тази причина специалистите в региона могат да дадат изясненост по въпроса.

  и неговият притежател „ Интерком Груп “ ООД са вложители в строителството на жилищни, търговски, промишлени и бизнес здания с безукорен престиж и известност в морската ни столица. Изпълнителният шеф и член на съвета на шефовете на „ Явор “ АД - Мирослав Манолов дава отговор на въпроси, които вълнуват всеки, решил да закупи ново жилище.

Господин Манолов, Вашите планове са пример за качествено строителство в град Варна и жилищата в тях се изкупуват доста преди започване на строителството. На какво се дължи този факт?

Много благодаря за тази оценка. Всъщност всичко, което сме постигнали е резултат от неотклонен труд, блян към непрекъснато рационализиране, детайлно изследване на пазара и новите технологии и материали в строителството. Ние работим с водачи в строителната промишленост като Porotherm, Mapei и Kömmerling, Baumit и други което дава гаранция на нашите клиенти, че материалите, които използваме са с дълготрайно качество и отлични характерности.

Друго нещо, което е от главно значение с изключение на употребяваните материали, са спазването на софтуерните процеси и използването на иновационни технологии в строителството. Мога да дам образец с наш настоящ план – Изградихме бетонов възел на обекта предвид на гаранция за качеството на бетона, който използваме . По този метод се реализира наблюдаване и надзор при правенето на бетона, мониторинг на процеса на разбъркване на съставките му, като се подсигурява неговото качество и се покачва продуктивността.

Също по този начин сме планували специфична система на поливен контейнер от дренажни блокчета, която да събира всички дъждовни води от постройките и парка, за те да се пренасочват към специфични складове. При потребност водата се употребява за напояване на почвата, като по този метод ще се спестят разноски за поддръжката на зелените площи и растителността. 



Това в действителност е от извънредно значение в дълготраен проект за живущите в комплекс „ Фемили Гардън “. Има ли нещо друго, което е характерно за този огромен план?

Друго характерно е, че за първи път в всеобщо строителство ще използваме тухли на Porotherm 38 W.i Plan на международния водач в производството WIENERBERGER. Тези тухли всекидневно се употребяват за къщи, в които качеството и по-скъпото строителство са приоритет на притежателите. Използваните тухли дават рекордно ниски стойности на топлопроводимост, висока топлоизолираща дарба и намалени разноски за отопление и изстудяване. Тези керамични блокове са планувани за строителството на секция Кипарис (част от втория стадий на „ Фемили Гардън “). За тази секция е определен друг метод в строителството, който ще се разграничава от всички останали секции с по-луксозно и висококачествено осъществяване и вложени материали.

За вътрешния комфорт на живущите в секция Кипарис ще бъде положена и шумоизолация. Тя се поставя върху всяка плоча и съставлява шумоизолационна мембрана, направена от полиестер с висока компактност, импрегнирана с битумна поставка, покрита с полиетиленово фолио. Тя усъвършенства шумоизолацията при ударен звук по пода. Всичко това доста ще усъвършенства шумо и топло характерностите на жилищата. Шумоизолацията е нещо, което не се ползва в всеобщото строителство. Друг наш план, където сме се погрижили за вътрешния комфорт на живущите към шума е Шумоизолацията, която сме употребявали там е Sonic Roll на  Mapei. Тя дейно понижава шума от стъпки по подовете на жилищата.

Подбраната дограма за секция Кипарис е първокласна на немския производител Kömmerling, създадена в Германия. KÖMMERLING 88 е нова профилна генерация с оптимална дълбочина на профила 88мм, с съвременен дизайн и съвършени пропорции. Иновативното уплътнение във фалца има резултата на спомагателна топлозащита. Освен отличната топлоизолация и непоклатимост дограмата KÖMMERLING 88 има отлични звукоизолационни стойности до 48dB /категория на звукоизолация 5/.

А какви материали се употребяват за строителството на останалите секции на комплекса?

За строителството на другите секции на комплекс „ Фемили Гардън “ също не се прави компромис с качеството. За тях са планувани да се употребяват тухли най-голям клас с огромна компактност и висока здравина, прецизни размери и отлични шумо- и топлоизолационни свойства на сръбския производител МЛАДОСТ. Стените ще са построени от висококачествени керамични блокове Младост EB 25 Strong, чийто характерности са аналогични на тези на водачи в строителната промишленост като Porotherm. Дограмата ще бъде KÖMMERLING 76MD - 6 камерна, с отлично  качество, сензитивно понижаване на разноските за отопление, оптимална шумоизолация и сигурна отбрана срещу щурм. Голяма спестовност на разноски и сила се реализира посредством новата, високоизолираща система 76 мм даже и в общоприетоо осъществяване.



Друг значим аспект при строителството на „ Фемили Гардън “ е промяната на гипсовата мазилка в жилищата с вароциментова. Тя е по-здрава и издръжлива във времето от гипсовата. Понася по-добре строителната влага и влажния морски климат във Варна, както и улягането на градивните детайли на постройката. Замазката, която ще бъде положена е Topcem на Mapei – специфичен хидравлично свързващ материал с бързо съхнене и следено стесняване, с отлична резистентност на алкали, мазнини и разтворители и висок диапазон на експлоатационна температура.

Споменахте шумоизолацията на постройка „ Младост “. Има ли още нещо, което е характерно в строителството на постройката?

Сграда „ Младост “ е характерна и с фасадния си пакет. Тухлите се измазват с  водоотблъскваща и устойчива на непрекъсната влага хастарна мазилка на австрийската компания RÖFIX, след което се слага стъклена вата на Isover, а крайното покритие е минерална мазилка най-голям клас на италианската корпорация Mapei - Silancolor Tonachino. Тази фасадна мазилка е пастообразно финишно покритие на основата на силиконова смола, което има преимуществата, както на минералните покрития (отлична паропропускливост), по този начин и на силиконовите покрития (еднороден цвят и мощна еластичност). Основно преимущество е, че прави основата механично устойчива и водоотблъскваща. Специалната формула на Silancolor Tonachino обезпечава дълготрайна отбрана на фасадата.

Стъклената вата като топлоизолационен материал има доста преимущества пред необятно употребяваните EPS и XPS. Тя старее доста по-бавно и има в пъти по-добри шумо и топлоизолационни свойства - дълъг, съвсем безконечен живот, резистентност на атмосферни въздействия и плесени, огромна механична резистентност, високи термо-акустични характерности. Това, че стъклената вата е негорима в допълнение с положителните огнеустойчиви характерности на минералната мазилка, която сме подбрали - Mapei, на практика прави постройката неуязвима към пожар.



Друг тип фасадна мазилка, която сме употребявали в строителството на други от плановете ни - постройка „ Явор “, здания „ Опал “ и „ Ахат “ и комплекс „ Бриз Панорама “ е на водачите в строителството Weber. Weber.pas Clima е пастообразна мазилка, на база хибриден свързвател, гранулиран калциев карбонат, минерални пълнители, висококачествени пигменти и специфични адитиви за по-добра обработваемост и сцепление с основата. Особено подобаваща е за къщи и жилищни здания, както и за здания във мокър климат и изобилна растителност. Поддържа фасадата чиста и без микроорганизми, като разстила бързо капките и по този начин фасадата изсъхва по-бързо. Тя е механично устойчива, мощно еластична, пази от микроорганизми и е негорима – реакция на огън - Евроклас А2.

Тук ще загатна и за фасадата на различен наш план –

Топлоизолационният материал, който използваме е на австрийската компания Austrotherm – EPS 120, с здравина на напън: 120 kPa (12,0 t/m²) – 4 пъти по-голяма от общоприетите такива, които се употребяват в всеобщото строителство. Освен огромна резистентност на напън той има и минимално водопоглъщане, постоянна форма и доста положителни екологични индикатори.

Материалът за цокълната част и бетонните бордове е Austrotherm XPS TOP P GK – съставлява устойчива на напън топлоизолационна плоча от екструдиран полистирен с релефна повърхнина и прав кант, с изключителна здравина на напън - 300 kPa (30 t/m²).

Декоративните детайли по фасадите са направени от експандиран полистирен – Austrotherm EPS 150 с високи якостни характерности и са покрити с еластична защитна обмазка, която подсигурява дълговечността им.

Използваме Austrotherm PU фугиращо лепило за цялостното залепване на челата при свързване на профилите и Аustrotherm защитна шпакловъчна маса за фасадните профили и обработката на фугите. Този тип шпакловъчна маса има висока резистентност на удар, еластична е и има идентична конструкция с повърхността на профила. Боята, която използваме за декоративните детайли и шлиците е  Cap-elast Phase 2 на Caparol - с доста добра устойчивост на промишлени газове и нездравословни субстанции в атмосферата, обезпечава дълготрайна разтегливост, предотвратява напукване във времето и е устойчива на плесени. Лепилно шпакловъчната примес е Mapetherm AR2 - елементарен за работа тиксотропен разтвор, който може да се нанася върху отвесни повърхности без да провисва и без да разрешава превъртане на изолационни плоскости с огромен размер.

Профилите, които използваме за връзката сред дограмата и фасадата образуват дълготрайна еластична връзка сред армиращата шпакловка и дограмата на порти и прозорци, запечатвайки фугата сред тях - предотвратяват отделянето на мазилката от дограмата,  защищават дограмата от механично пострадване и замърсяване по време на шпакловането или полагането на мазилката и предотвратяват прекосяването на вода, топлота и тон.

Фасадната мазилка, която сме употребявали за комплекс „ Азимут “ е Silancolor Tonachino на Mapei. Споменах за нея когато говорихме за фасадата на постройка „ Младост “. Това е едрозърнеста мазилка с най-големия размер на частиците – 2 мм, която е допустимо най-здравата от този тип, водоотбъскваща, защищава от градушки, с дълготрайна отбрана на основата. Тя пази фасадата от развиване на микроорганизми, екологична е – няма нездравословни за природата добавки и има чудесно отдаване на влага и бързо съхнене, което предотвратява развиването на мухъл и плесен.

Всички тези детайли и материали, които използваме за фасадата на комплекс „ Азимут “ работят в безспорна синергия за реализиране на съвършен резултат. Смело мога да настоявам, че ние сме иноватори в потреблението на тази технология за строителство на жилищни здания. Въпреки, че процесът на направа на този вид фасада е доста трудоемък, ние постоянно се стремим да надхвърлим упованията на клиентите и да предложим чудесно качество на налична цена.



Освен устойчивостта на фасадата покривните покрития са от изключителна значимост за качеството на строителството. Какви технологии употребявате при изработката на покривите на Вашите здания?

При осъществяването на покривните покрития на нашите обекти също не вършим компромис с качеството. За нашите приключени планове досега, както и за постройка Младост, която е пред Акт 15 сме употребявали следния пакет: бетонна плоча излята под надолнище, топлоизолационни платна, хидроизолация и отбрана на хидроизолацията с бетонни плочи. Бетонната плоча е обработена основа с грунд и положена пароизолация от самозалепваща битумна мембрана с алуминиева вложка Bauder. Хидроизолацията съставлява синтетични мембрани създадени от ТРО модифициран полиолефин. Термополиолефиновата (ТПО) мембрана съчетава устойчивостта на атмосферни въздействия на Етилен-Пропиленовия каучук и поддаващия се на заваряване Полипропилен. Съставът на мембраната е създаден по този начин, че тя да не съдържа пластификатори, хлориди и други, нездравословни за околната среда химически съединения. Изключителната комбинацията от Термополиолефин и армираща основа от полиестер, прави от ТПО мембраната един материал с високи якостни характерности и отлична резистентност на UV-лъчение.

Този вид покриви са с отлични характерности, само че както споделих ние се стремим към непрекъснато рационализиране и използваме най-иновативните технологии в строителството. Именно заради тази причина за комплекс „ Азимут “ да вземем за пример, сме избрали най-хубавото, което също е нещо, което не се употребява в всеобщото строителство. Той включва бетонна плоча излята под надолнище, топлоизолационна пяна Elastospray LWP 1672/1 на BASF, предпазен бетон и хидроизолация Purtop Easy на Mapei. Това е еластична и устойчива във времето полиуретанова хидроизолация, запазваща механичните си характерности при температура от -40°C до + -80°C. Purtop Easy има отлични свойства за пренасяне на пукнатини и устойчивост на UV-лъчи. Този вид на покрив не пропуща вода и е с извънредно добра резистентност във времето. За комплекс „ Фемили Гардън “  сме избрали същия пакет за покрива.



Освен външния образ на постройките от огромно значение са и материалите, които се употребяват в общите елементи и жилищата. На кои залагате Вие?

Разбира се ние залагаме на качеството във всеки подробност и по тази причина във всички наши здания ние използваме ключове и контакти на международно приетите водачи Schneider и Legrand.

Асансьорите са първокласни, на испанската компания ORONA. Те са електрически, с дизайн клас EXTRA и дават отговор на новия правилник EN81-20/50.

Гранитогресът, който използваме е италиански, Full body и е формиран от хомогенна маса, което не разрешава отлюспване на най-горния финишен пласт на плочата под въздействието на неприятни метеорологични условия. Освен това за разлика от всеобщо употребяваните нехомогенни плочи, той е извънредно резистентен на търкане и абразия даже при доста интензивна употреба.

Стремим се да предлагаме на клиентите отличен подготвен артикул, който с изключение на, че има красива визия е резистентен във времето и с обезпечено качество и точност във всеки подробност.

Информация за всички планове на „ Явор “ АД може да получите в офиса на отдел „ Продажби “ на бул. Република 117 (Търговски център „ Явор “) ет.4, на телефони 0877 63 20 20; 0877 61 20 20, на ел. поща: [email protected] или в уеб страницата на компанията http://www.yavorad.com.

* обява

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР