Сигурно сте чували за традиционното разпределение на портфейла - 60

...
Сигурно сте чували за традиционното разпределение на портфейла - 60
Коментари Харесай

Портфейлът 60/40 не работи?

Сигурно сте чували за обичайното систематизиране на портфейла - 60 на 40, отнасящо се до това да насочите 60% от средствата си в акции и останалите 40% - в облигации. Целта на това систематизиране е застраховка против възможни неподходящи фактори, като да вземем за пример събития, които биха могли да доведат до спад на по-рисковите активи - акциите и това да се компенсира от повишаване на облигациите.

Проблемът е, че в случай че обичайното портфолио 60/40 е предопределено да диверсифицира портфейлът, то това не се случва.

Скорошен разбор от Bloomberg демонстрира, че корелацията сред iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT) и SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) не е била толкоз висока от 2005 година насам.

Тъй като облигациите бяха разпродадени предходната седмица, акциите ги последваха, като по този начин не оставиха място за вложителите в тактиката 60/40 да се скрият и да се предпазят от пазарните спадове.

Съглавният капиталов шеф на Truist Кийт Лърнър сподели пред Yahoo Finance, че това е още един знак, че " обичайна книга за игри е провокирана ".

Лърнър и други стратези, с които Yahoo Finance разговаряха, показаха исторически бързия цикъл на повишение на лихвите на Федералния запас, когато обясняваха за какво портфейлът 60/40 не работи както преди.
 Портфейлът 60/40 още веднъж е във вихъра си
Портфейлът 60/40 още веднъж е във вихъра си

Какви са преимуществата

Ако нещата се бяха развили, както мнозина чакаха през последната година, Съединени американски щати щяха да са в криза до момента. Акциите трябваше да паднат и повече вложители евентуално щяха да бъдат в облигации. Вместо това по-силна от предстоящото стопанска система реагира по-добре от предстоящото на строгата парична политика.

" Икономиката е по-малко сензитивна към лихвените проценти, в сравнение с множеството хора биха си помислили ", сподели Лернер.

" До този миг, в случай че повишавахте лихвените проценти толкоз нападателно, бихте помислили, че стопанската система щеше да се забави по-значително, което също щеше да понижи още повече инфлационния напън и да понижи доходността от страна на облигациите. "

Кали Кокс от eToro неотдавна сподели пред Yahoo Finance, че в случай че има явен консенсус, че идва криза, облигациите биха прихванали повече предложения. Но защото данните не престават да са по-силни от предстоящото, това, което се случва по-нататък за стопанската система, е много неразбираемо.

Устойчивият пазар на труда може да продължи да поддържа потребителските разноски, до момента в който инфлацията се намалява, подготвяйки сцената за завършек на повишението на лихвените проценти от Фед и сюжета за " меко приземяване ".

Или устойчивата американска стопанска система може да остане толкоз мощна, че да форсира още веднъж инфлацията и да принуди Фед към по-нататъшни покачвания на лихвените проценти, което евентуално ще изпрати стопанската система в криза.

Ако имаше консенсусен любимец за тези два резултата, скорошната пазарна волатилност и увеличената корелация сред облигации и акции евентуално нямаше да участват. Но това не се е случило.

Дори при все по-привлекателна рентабилност и страхове от позицията на Фед за преследващи пазари " по-високо за по-дълго време ", малко вложители са избягали на несъмнено място в облигации.

Стратезите обаче не считат, че това ще продължи постоянно, защото вероятностите за портфейл 60/40 и диверсификация от акции стават все по-привлекателни.

Какво следва за разпределението 60/40?

Главният световен пазарен пълководец на Invesco Кристина Хупър счита, че неотдавнашният спад както на акциите, по този начин и на облигациите е знак, че вложителите би трябвало да бъдат по-диверсифицирани, в това число облигациите.

Тя предлага освен това като 50/30/20, където 20% са в други възможности като злато или частен заем.

" Алтернативите би трябвало да бъдат част от тази полемика, тъй като... те постоянно могат да предложат нужната по-ниска корелация в сложни времена, когато някои съществени класове активи са тясно свързани ", сподели Хупър пред Yahoo Finance.

Други споделят, че неотдавнашните придвижвания на пазара на облигации в този момент са принудили доходността да доближи равнище, което прави вложението във закрепен приход по-привлекателно.

" Тъй като сме в по-нормален лихвен режим, портфолиото 60/40 най-сетне е малко по-завладяващо, в сравнение с бе от известно време ", сподели основният пълководец на Interactive Brokers и основен търговец Стив Сосник пред Yahoo Finance.

" Получавам нещо на 40-те %, вместо просто да привързвам пари. Фиксираният приход постоянно има лимитирано повишаване, само че най-малко в този момент ми заплащат за него. "
 Прераждане за портфейла 60/40 през 2023 година
Прераждане за портфейла 60/40 през 2023 година

Формулата не постоянно е спасявала вложителите от загуби. Ще се промени ли нещо?

Преди следпандемичния скок на доходността, доходността на 10-годишните съкровищни облигации не е прекарвала доста повече от месец над 3% от 2011 година насам. През миналата година тези доходности са били в диапазона от 3,2% до съвсем 4,9%.

Доходността на 10-годишните и 30-годишните държавни облигации се намали леко по време на сесията във вторник, само че към момента се движи покрай последните върхове, невиждани от 2007 година насам.

" 60/40 надалеч не е мъртъв ", сподели Лернер.

" Имате известно възобновяване на тези доходности в този момент, с цел да осигурите някакъв буфер за бъдещето, макар че беше мъчителен път да стигнете до там. Бих споделил, че съгласно нас това не е моментът да се отхвърляме от тактиката 60/40. "

" В кратковременен проект е налице болежка. В дълготраен проект, не желая да споделям облага, само че мисля, че в по-дългосрочен проект възнаграждението риск се усъвършенства след подобен сложен интервал. "

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР